ZIMSKI TRIATLON

Teodor Pichler prvak Koruške u zimskom triatlonu

Objavljeno: 08.03.2019. 19:58

Zadnja izmjena: 08.03.2019. 20:08

Varaždinski triatlonac Teodor Pichler nastupio je na zimskom triatlonu “Kärnten ICEMAN Wintertriathlon 2019” u Villach Alpen Areni. Utrka je bila za pojedinačno i ekipno prvenstvo Austrije i Koruške.

Festival zimskog sporta održan je u disciplinama supersprint, sprint, Volks i na kraju dana u standardu 7km trčanja, 12 km bicikliranja i 10 km skijaškog trčanja.

Standardni zimski triatlon je u rangu olimpijskog triatlona ili u trčanju maratonu, jedna od najtežih sportskih disciplina. Triatlon u izvornoj verziji je težak a zbog zamjene plivanja za ski trčanje, ta verzija je najteža u multisportu. Zbog toga je mnogi triatlonci izbjegavaju. Ski trčanje je teška samostalna disciplina kad je staza ravničarska, a ovdje je bila staza uzbrdo i nizbrdo.

Ratrak je utvrdio stazu širine 3m + dva para pruga za skije, koja je u jutarnjim satima bila smrznuta. Nažalost vrijeme nije bilo naklonjeno, jako sunce, pretoplo +15 stupnjeva. Ski staza se pretvorila u kašasti snijeg, a bic staza u bljuzgu i blato. Nizbrdice na skijanju su bile posebno opasne, jer se staza raspala, pa je jedna skija bila na ledu a druga ušla u snijeg. Rezultat je bilo mnogo teških padova, a i na biciklu je bilo spektakularnih padova. 

U standardu je bilo prijavljeno 130 sportaša iz EU zemalja dok je utrku završilo 94. U kategoriji 1951. godište Pichler je imao u prijavi trojicu konkurenata, višestrukog svjetskog prvaka i trećeg s ovogodišnjeg SP u Asiagu. Svjetski prvak Kichler postao je austrijski prvak a Pichler je stigao drugi, ali je dodao naslov prvaka Koruške Kärnten Maisterschaften, kao član HSV Triathlon Kärnten Klagenfurt s austrijskom licencom.

U Hrvatskoj takve trke nažalost ne postoje ,a samo su deklarativno u programu Hrvatskog triatlonskog saveza. 

Komentari