Tko će biti novi "kraljevi Europe"? Bayern i Chelsea u bitku za "kantu s ušima"

Objavljeno: 19.05.2012. 16:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Oči svijeta večeras će biti usmjerene prema Muenchenu, prema Alianz Areni gdje će večeras biti okrunjeni novi „kraljevi Europe“. Zadnja utakmica europske nogometne sezone donosi nam ogled pomalo i iznenađujućih finalista. Prije samo mjesec i pol dana svi nogometni stručnjaci bili su spremni „staviti i kuću i automobil i vikendicu i suprugu i djecu i psa“ na okladu da ćemo gledati španjolsko finale, još jedan El Clasico. U dramatičnom slijedu događaja plasman u finale su preko Reala i Barcelone ostvarili Bayern, koji će tako u finalu igrati na domaćem terenu, i Chelsea.

I dok se plasman Bayerna u finale još i može gledati kao nešto što i nije baš tako veliko iznenađenje budući da je riječ o ekipi koja ima barem pet igrača više svjetske klase, plasman „legionara u plavom“ iz Londona u finale je nešto što se može opisati kao znanstvena fantastika.

Chelsea je naime ove sezone prošao kroz niz turbulencija i u jednom trenutku prijetio im je potpuni raspad sistema. No, „isluženi veterani“ Terry, Lampard i Drogba su se u pravom trenutku zainatili i odlučili svoju dugogodišnju avanturu u londonskom klubu završiti velikim rezultatom „pa kud puklo da puklo“.

Pogotovo se to odnosi na jednog od najboljih napadača u povijesti nogometa Didiera Drogbu koji se u polufinalu u svojoj 34. godini života potpuno podredio ekipi i „igrao beka“ cijelih 180 minuta i doslovce „odvukao“ svoju ekipu do finala. Drogba je rođeni pobjednik i bez sumnje će isto pokušati učiniti i u finalu svoju karijeru obilježiti velikom pobjedom.

No, to neće biti ni malo lak zadatak. Chelsea je desetkovan ozljedama i suspenzijama, igrat će bez Terrya, Cahilla, Luiza i Ramiresa, igrača koji su oslonac te ekipe. No, privremeni trener Roberto Di Matteo u ovo malo vremena koliko je na klupi pokazao je i dokazao već da je fantastičan taktičar koji i iz manje talentiranih igrača zna izvući čak i više od njihovog realnog maksimuma.

U finalu će Chelsea sasvim sigurno igrati vojnički disciplinirano i pokušati kroz jednu ili dvije šanse po poluvremenu stići do gola koji bi im mogao donijeti naslov prvaka.

S druge strane, Bayern na domaćem terenu pred svojim navijačima, nema što kalkulirati i taktizirati. Od prve minute krenut će u juriš po pobjedu.

Objektivno, Bayern je ekipa koja je puno kvalitetnija od londonskih plavih. Vratar Manuel Neuer, veznjak Bastian Schweinsteiger, krila Franck Ribery i Arjen Robben i napadač Mario Gomez su igrači više svjetske klase u naponu snage koji sami mogu riješiti utakmicu. Ti igrači su nositelji igre Bayerna ali to ne znači da Bavarci nemaju još „artiljerije“ jer tu su još Alaba, Luiz Gustavo, Muller i Kroos.

U takvom odnosu snaga Bayern je uvjerljivi favorit i čini se da je današnje finale samo formalnost koju Bavarci moraju odraditi prije nego podignu „kantu s ušima“ visoko u zrak, a na ulicama Muenchena počne rani Oktoberfest.

No, nogometni stručnjaci slično su mišljenje imali i za Barcelonu u polufinalu. A kad ono...

Finale Lige prvaka igra se na Allianz Areni u Muenchenu s početkom u 20.45 sati.

Komentari