Tri sezone nogometaša Nikole Tkalčića u švedskom Norrköpingu

Objavljeno: 26.10.2013. 13:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Dok se u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi sezona opasno zahuktava, u najvišem rangu švedskog nogometa čeka se konačan rasplet. Iščekuje ga i bivši igrač Varteksa Nikola Tkalčić koji brani boje Norrköpinga, piše Ivan Tomašković za Varaždinski tjednik.

Njegova momčad trenutačno drži osmo mjesto Allsvenskana (kako je službeno naziv švedske prve lige) s 38 osvojenih bodova u 27 odigranih kola, dok je na prvome mjestu Malmö koji na kontu ima 54 boda.

Zadovoljna uprava, zadovoljan Tkalčić

- Uprava je zadovoljna našim trenutnim plasmanom budući da su na ljeto klub napustila trojica ponajboljih igrača. Do kraja su nam ostala tri kola i želimo uzeti što više bodova, kako bismo stigli do šestog mjesta lige, zacrtanog kao cilj – u uvodu nam je rekao bivši igrač Varteksa, danas Varaždina, Nikola Tkalčić.

Nogometaš koji je u Varteksovu školu nogometa stigao iz srca Zagorja, iz Konjščine, u 27 kola skupio je 16 nastupa (plus jedna utakmica u kupu). Trener Janne Andersson, koji prvu momčad Norrköpinga vodi već treću sezonu, koristi ga na poziciji krilnog veznog igrača ili desnog bočnog u posljednjoj četvorki.

- Jako sam zadovoljan svojim igrama ove sezone. Posebno mi je drago što sam se vratio u pravi ritam nakon operacije koljena i pauze od šest mjeseci. Atmosfera u klubu je prekrasna i

cijeli grad diše uz klub pa je stadion uvijek dobro popunjen – rekao je Tkalčić.

Puni stadioni

No, nisu samo navijači u Norrköpingu „ludi“ za svojim ljubimcima, već i drugi švedski prvoligaši imaju svesrdnu podršku navijača na svakom susretu.

- Nogomet je u Švedskoj jako popularan. U posljednje vrijeme po popularnosti se izjednačio s hokejem. Stadioni su na svakom ligaškom susretu vrlo dobro ispunjeni i pravi je gušt igrati u takvoj atmosferi. Razlog tome je što je liga vrlo izjednačena i svaki svakog može pobijediti - rekao je Tkalčić dodavši da je Allsvenskan za stepenicu više od Prve HNL. 

Još samo dva tjedna

Nakon završetka sezone, Tkalčić će se vratiti kući i odmoriti za početak priprema za novu, budući da ima ugovornu obvezu još godinu dana.

- Sad sam već i u Švedskoj kao doma, naučio sam donekle i jezik. Švedski je doduše jako težak, u učenju mi je uvelike pomogla supruga klupskog liječnika, koja je - iz Čakovca. Naviknuo sam se i na samački način života, no naravno da jedva čekam dolazak kući, da vidim svoju obitelj - rekao nam je za kraj 24-godišnji nogometaš, još jedno Varteksovo „rakovo dijete“ koje svoj život na sjeveru živi dvije tisuće kilometara daleko od doma u Konjščini.

Izvor: Varaždinski tjednik

Komentari