Valentić: Golmani su maze i treba ih znati istrpjeti

Objavljeno: 02.05.2015. 15:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Nikola Kokotec

"Rodila majka dva sina. Jedan je bio pametan drugi golman", posprdna je izreka kojom mnogi igrači ismijavaju vratare. Nema u toj izjavi nikakve zle krvi, no ima nešto i istine. Golmani su oduvijek bili otkačeni i spremni podnositi najteže udarce. No, svaki vrhunski golman je gotovo pola ekipa jer njihove bravurozne obrane mogu usmjeriti tijek svake utakmice, piše 30 dana.

- Golman su maze i treba znati s njima. Bez njih se u nogometu ne može i jednostavno ih se treba poštivati. Prvo im se mora dati prilika, a kasnije ih se treba istrpjeti. To će vam se kasnije vratiti – tvrdi trener vratara, Jurica Valentić koji se već godinu dana radi sa svim vratarima Nogometnog kluba Varaždin.

- U bivšem varaždinskom prvoligašu nije se mnogo pažnje posvećivalu radu s vratarima, no prije godinu dana došao sam na ideju da sa svim vratarima u klubu radim individualne treninge. Moram zahvaliti čelnicima Nogometnog kluba Varaždin koji su mi to omogućili kao i svim trenerima Škole nogometa Varaždin – rekao je Valentić koji dva puta tjedno s petoricom vratara individualno trenira.

- U prvom dijelu tjedna radi se na snazi, brzini i eksplozivnosti vratara, dok se u drugom dijelu naglasak stavlja više na statiku. Uglavom se rade rade izlasci s vratiju – dodao je Valentić koji je vrlo zadovoljan radom svojih pulena.

- Varaždin je uvijek imao talentirane golmane. Najvažniji mi je da momci žele raditi i napredovati. Želim da svi budu vrhunski seniorski vratari te da će im moji treninzi pomoći u daljnjoj karijeri – objasnio je Valentić koji je sam vratar. Trenutno brani bolje trećeligaša Međimurja, a u svojoj karijeri branio je i za varaždinsku Slobodu, Naftu iz Lendave i Nedeljanec.

Valentiću na treninge dolaze kadeti Florijan Balažinec, Marko Galoši i Luka Bulića, senior Nikola Črnko te pionir Fran Vuković.

- Iako stanje u varaždinskom prvoligašu nije nimalo bajno, vjerujem da će svatko od njih napraviti solidnu golmansku karijeru. Gotovo svi su vrlo talentirani, a na njima je samo da rade – rekao je Valentić. Njegovim pohvalama počašćen je vratar trećeligaša Varaždina Marko Galoši koji tvrdi da je u godinu dana, otkako ima individualne treninge s Valentiće, uvelike napredovao.

- Napredovao u ovih godinu dana. Agilniji sam i brži, no vjerujem da ima još prostora za napredak. Moram još dodatno poraditi na brzini i eksplozivnosti i tek tada ću biti donekle zadovoljan svojim golmanskim sposobnostima – rekao je Marko Galoši.
Valentić trenutno nema završenu trenersku školu, a  namjerava se još dodatno trenerski obrazovati i specijalizirati za trenera vratara.

- Mlad sam i još učim te se namjeravam još dodatno educirati. Na sebi treba raditi cijelu karijeru jer kad se jednom zapustiš, vrijeme te jednostavno gazi – istaknuo je Valentić koji radom s vratarima namjerava nastaviti.

- Bez obzira na loše stanje u bivšem varaždinskom prvoligašu, vjerujem da ću s radom nastaviti u varaždinskoj Školi nogometa. Ako pak do ne, probat ću pronaći drugu sredinu gdje ću svoje znanje i iskustvo prenositi vratarima – zaključio je Valentić.

Izvor: 30 dana

Komentari