Varaždinska tenisačica u Americi povezala obrazovanje i sport

Objavljeno: 06.08.2015. 08:10

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 07:59

Foto: I.T.

Varaždinskoj javnosti poznata je sportska karijera košarkašice Monike Bosilj sada Tomljenović koja je dio svoje karijere provela na Florida International Universityju. Za sličan put odlučila se i varaždinska tenisačica Lea Kozulić koja je završila treću godinu Drake Universityja smjer internacionalni biznis.

Na životni zaokret Lea se odlučila prije tri godine, kada je završila Drugu varaždinsku gimnaziju.

- Mnogo novaca, truda i odricanja utrošeno je u moju tenisku karijeru i morala sam si na neki način to vratiti pa sam se odlučila na školovanje u SAD-u - rekla je Lea Kozulić kojoj odlazak u inozemstvo nije lako pao.

- Bilo je teško otići od obitelji, prijatelja, no odlučila sam se za tu odluku. U početku mi se nije bilo lako privikuti se na ubrzani američki stil života, no kada sam upoznala ekipu sve je bilo lakše - rekla je Kozulić koja je na Sveučilištu Drake iz Des Moinesa u Iowi spojila obrazovanje i sport. Naime, ona nastupa za tenisku ekipu sveučilišta, a zauzvrat ima besplatno školovanje, hranu i stanarinu.  U posljednjoj sezoni s ekipom sveučilišta zauzela je drugo mjesto u jednoj od najstarijih konferencija.

- U ekipi osim mene ima još sedam igračica i nije moguć individualni rad kao u Hrvatskoj. No, u teniskom smislu vjerujem da sam napredovala - objasnila je tenisačica koja je u tenisu od malih nogu, a kao juniorka nastupila je na nekoliko profesionalnih turnira. Odnosom Amerikanaca prema sportu kao i tenisu bila je vrlo iznenađena.

- U SAD-u se više ulaže u sport i sve je na višem nivou. U Hrvatskoj ima mnogo talenata, no ne mogu uspjeti ako nemaju dovoljno financijskih sredstava, posebno je to slučaj u tenisu - dodala je Kozulić koja je svaki dan na američkom sveučilištu ispunjen.

- Ustajem u 6 sati ujutro, treniram tri sata. Slijede mi predavanja, zatim ručak pa ponovo predavanja, još jedan trening pa zato nema mjesta zabušavanju - istaknula je Lea koji se namjerava vratiti u Europu.

- Studiram internacionalni biznis i želja mi je raditi u Europi. Povezati tvrku u Europi s američkom tvrtkom. Ipak vjerujem da se još jedno vrijeme neću vraćati u Hrvatsku i Europu. Ondje ću se još dodatno usavršavati i stjecati radno iskustvo - rekla je Lea koja je u Varaždinu dva put godišnje.

- Dolazim za božićne blagdane i preko ljeta. U Varaždinu nastojim ostati u formi pa treniram i uvijek si pronađem praksu vezanu uz struku. Bila sam tako na praksi u Bomarku i Perutnini Ptuj, a družim se i s prijateljima iz srednje škole i obitelji - zaključila je Kozulić kojoj u Varaždinu sparira Dražen Dolenec.

Leina ekipa na Drake Universtyju

Komentari