Željko Širić prekida šutnju

Objavljeno: 09.03.2012. 09:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: boris kovacev/ cropix

Tri mjeseca prošlo je od najvećeg skandala hrvatskog nogometa koji je doveo do uhićenja šestoro nogometnih djelatnika zbog primanja mita i sumnje u namještanje nogometnih utakmica preko sudačke organizacije. Željko Širić i Stjepan Djedović označeni su kao prvi ljudi zločinačke organizacije koja je od prve do najniže županijske lige prodavala "pošteno suđenje" za desetke i stotine tisuća eura, piše index.

Nakon tri mjeseca Širić i Djedović izašli su iz pritvora koji im je dosuđen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela. Posljednjih je tjedana Uskok temeljito ispitivao stotinjak svjedoka, a iako ih još troje tek treba doći na red, Širić i Djedović su pušteni na slobodu, a s njima i Neven Šprajcer, bivši tajnik Udruge prvoligaša koji je optužen za davanje mita Širiću za pošteno suđenje Karlovcu.

- Prema onome što znam, za Širića je ostalo još troje svjedoka. Jedan je član raspuštene sudačke Komisije, mislim da je i saborski zastupnik (Ante Kulušić?, op.a.) a druga dva gospodina su iz Karlovca vezano za Nevena Šprajcera koje Širić nikada nije ni vidio. Uskok je Širiću izdao nalog o zabrani prilaska svjedocima-  rekao nam je Širićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.
 
Zatvorsko iskustvo nije teško palo Širiću, o čijim su mutnim poslovima, koji sežu još pred početak Domovinskog rata, mediji pisali proteklih mjeseci.

- Željko Širić je dobro. Nakon izlaska sjeo je sa šogorom i krenuo za Osijek. Odlučio je najprije odmoriti da malo dođe sebi- rekao nam je osječki odvjetnik.

Problema u pritvoru bivši nogometni sudac i donedavni potpredsjednik nogometnog saveza nije imao.

- Ne, dapače. Kaže da mu je žao što se nije stigao zahvaliti, pa u njegovo ime želim zahvaliti policajcima i osoblju na korektnosti u zatvoru. Nikakvih promjedbi na tretman nije imao- istaknuo je Širićev odvjetnik.

Iako je uhićeni trojac zajedno izašao iz Remetinca, unutar zidova nisu se susretali.

- Bili su odvojeni cijelo vrijeme, nikakvih međusobnih kontakata nije bilo, a kad smo mi odvjetnici dolazili zajedno na razgovore, oni su dolazili jedan po jedan-  rekao nam je Vilajtović.

Obzirom na status kojeg je Širić uživao u hrvatskom nogometu, iznenađuje činjenica da ga nitko od bivših suradnika i prijatelja nije došao posjetiti, no to se može objasniti njihovim strahom da ih se ne poveže s čovjekom koji je preko noći postao oličenje svega lošega u hrvatskom nogometu.

- Mogu negirati jer znam za sve posjete. Nije mu došao nitko od dužnosnika, samo obitelj- kazao je Vilajtović.

- Do danas se moj klijent branio šutnjom, ali od sada do kraja krećemo s aktivnom obranom kojom želimo srušiti konstrukcije koje su izlazile u tiskanim medijima i pokazati da ono što se tvrdilo nije tako, istina je bitno drugačija-  rekao je Vilajtović te istaknuo da će biti interesantno pratiti ovaj predmet.

Podsjetimo, skandal je razotkrio Hajdukov predsjednik Hrvoje Maleš koji je kao Uskokov pouzdanik snimao sastanke sa Širićem i Djedovićem. Hoće li se Maleš naći na sudu kao svjedok i koga još, u moru sumnjivih likova, iz hrvatskog nogometa možemo očekivati na sudu?

- Dogovorit ćemo se, provesti odvjetničku istragu i krenuti u saslušanje svjedoka. Uskok još nije dovršio istragu, ne znam je li dovršena istraga protiv Šprajcera. Ispitano je nešto manje od sto svjedoka, ali tu su uključeni i oni koji se tiču slučaja Nenada Pralije koji je pripojen ovom predmetu-  zaključio je Vilajtović.

Izvor: index.hr

Komentari