Citroën DS5 i Audi Q3 svijetu pokazani u Kini

Objavljeno: 26.04.2011. 15:47

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Kinesko tržište automobila najveće je, najbrže se povećava i najperspektivnije, pa je zbog toga najmnogoljudnija zemlja svijeta dobila sajam u rangu ženevskog, pariškog i detroitskog.

U Kini je lani registrirano 13,8 milijuna novih osobnih automobila, u SAD-u 11,6 milijuna, a u cijeloj Europskoj uniji 13,3 milijuna. Stoga nije čudno što je Shanghai motor show (od 21. do 28. travnja) postao glamurozan i značajan automobilski sajam kao što je ženevski, frankfurtski, pariški i detroitski.

Drugi je razlog, možda i važniji, zbog kojeg proizvođači premijerno prikazuju automobile u Kini što tek svaki 15. Kinez ima automobil. Za usporedbu, u Hrvatskoj je lani prodano tek 38.587 automobila, a registrirano je oko 1,4 milijuna automobila na 4,4 milijuna stanovnika.

Zbog toga je u Kini predstavljen prvi Audijev kompaktni SUV Q3, koji će se izrađivati na platformi VW Tiguana i biti žestoka konkurencija BMW X1. Dug je 4,39 m, a s dvolitrenim motorom TDI od 140 KS u Njemačkoj će stajati oko 30.000 eura.

Novi Citroën DS5 luksuzna je inačica limuzine C5, kojom se Francuzi žele ugurati na premium teren D-segmenta u kojem vlada njemačka trojka – BMW, Audi i Mercedes. Volvo je prvi put na "domaćem" terenu (lani su ga od Forda preuzeli Kinezi) predstavio konceptni Universe, globalnu limuzinu koja je namijenjena tržištima u cijelom svijetu.

Globalni proizvod je i atraktivni Chevrolet Malibu. Prva Chevroletova globalna srednje velika limuzina (međuosovinski razmak kao u Opel Insigniji) prodavat će se u 100 zemalja.

VW je svoju novu Bubu istodobno predstavio u Šangaju i na autosalonu u New Yorku, koji je ostao u sjeni sajma u Kini.

Komentari