Coupe s trojim vratima ... ali treća nisu na prtljažniku

Objavljeno: 17.05.2011. 10:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Veloster će se cjenovno smjestiti između Renaulta Megane i Volkswagenova Scirocca. Dakle, trebao bi stajati između 140 i 160 tisuća kuna

Hyundaijev Veloster – coupe s trojim vratima – uskoro se očekuje i u Hrvatskoj. Za izračun cijene još je prerano, no pretpostavlja se da će se Veloster cjenovno smjestiti između Renaulta Megane i Volkswagenova Scirocca. Dakle, trebao bi stajati između 140 i 160 tisuća kuna.

Najzanimljiviji detalj na ovom atraktivnom modelu asimetrična su vrata. Na vozačevoj su strani, naime, samo jedna vrata, a na suvozačevoj su dvoja. Stražnja vrata nisu ni smanjena, ni "naopako" obješena, već je riječ o klasičnim vratima kroz koja se ulazi na stražnju klupu. Ovo rješenje je neobično, ali iz Hyundaija ističu da je i praktično jer olakšava ulazak putnika na stražnju klupu.

Pokazan početkom godine na salonu u Detroitu, donosi i Hyundaijev Blue Link telematski sustav, internet radio sa standardnim ekranom osjetljivim na dodir te novi 1,6-litreni 4-cilindarski GDI agregat s izravnim ubrizgavanjem, uparen s prvim Hyundaijevim EcoShift™ prijenosom s dvostrukom spojkom (ili sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem). Njegovih 138 KS pri 6300 okretaja čine Veloster najboljim u klasi po ponuđenoj snazi na litru obujma motora. Nudi, naime, 86,3 KS po litri.

Popis Velosterove opreme utjelovljuje odgovor na pitanje zašto automobil ne bi mogao imati istu povezivost kao i prijenosni elektronski uređaj. Donosi, naime, čak i konzolu za videoigre.

Pojedine dizajnerske elemente pokupio je od sportskih motocikala pa ne čudi agresivnija nota. Na dinamičnom stražnjem dijelu ističe se centralno ugrađen dvostruki ispuh. Unutrašnjost također asocira na svijet brzih dvokotača, i to aludirajući na spremnik goriva na motociklu. Otvori ventilacije, pak, uzor su imali u ispušnim cijevima motocikla. Pokretački agregat Velostera može se aktivirati pritiskom gumba.

Komentari