Goodyear će proizvoditi gume sa silikom dobivenom iz pepela rižine pljeve

Objavljeno: 06.08.2015. 20:06

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Automanija.com

Vozačima će uskoro biti dostupne Goodyear gume koje omogućuju veću iskoristivost goriva i ekološki su prihvatljivije, piše automanija.

Tvrtka Goodyear pronašla je odgovarajućega dobavljača rižine pljeve koja će se koristiti kao ekološki prihvatljiv izvor silike za gazni sloj, a prve gume za osobna vozila počet će se proizvoditi ove godine u tvornici u Kini.

Jedan od vodećih svjetskih proizvođača guma Goodyear ove će godine započeti proizvodnju prvih guma za osobna vozila sa silikom dobivenom iz pepela rižine pljeve. Goodyear je naime potpisao ugovor s kineskom tvrtkom Yihai Food and Oil Industry, koje će isporučivati ekološki prihvatljiv izvor silike, a spomenute gume proizvodit će se u kineskoj tvornici u gradu Pulandianu te će na kineskom tržištu započeti i prodaja.

Na temelju dvogodišnjih ispitivanja u Centru za inovacije u Akronu Goodyearovi istraživači utvrdili su da se pepeo koji nastaje nakon spaljivanja rižine pljeve za proizvodnju električne energije može upotrijebiti kao učinkovit i ekološki prihvatljiv izvor silike za gume. Silika je u gumarskoj industriji izuzetno cijenjena jer poboljšava vozne značajke gume. Pri dodavanju silike u gumenu mješavinu gaznog sloja povećava se naime čvrstoća gume i smanjuje njezin otpor kotrljanja, čime se omogućuje veća iskoristivost goriva i bolje prianjanje na mokroj površini.

Izvor: Automanija.com

Komentari