Uvode se radari koji će vas moći snimiti bez zaustavljanja

Objavljeno: 01.07.2015. 20:42

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je ugovor s jednom zagrebačkom tvrtkom za nabavu fiksnih radarskih uređaja za mjerenje brzine, prenosi Telegram.hr.

Riječ je o uređajima koji imaju ugrađen sustav za automatsko prepoznavanje registarskih pločica. Uređaji će raditi neprekidno, a bit će postavljeni u Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Očekuje se da će s radom početi 1. kolovoza.

Kamere će bilježiti prekoračenja brzine te će vozačima odmah slati kazne na kućnu adresu. Kod odabira lokacija MUP je uzeo u obzir statističke pokazatelje o učestalosti prometnih nesreća na tim dionicama i nadaju se da će uvođenjem sustava nadzora smanjiti broj nesreća. Radari će imati i digitalnu kameru kojom mogu snimati danju i noću. Nadzirat će se brzina vozila u najmanje dva vozna traka i u oba smjera, a minimalni raspon mjerenja brzine je od 30 do 250 kilometara na sat.
Otporni na metke

Radari će uglavnom biti postavljeni na stupove javne rasvjete, i to u ormarićima otpornima na metke, vodu, prašinu i temperature od -20 do 60 stupnjeva. Vrata ormarića imat će i protuprovalnu bravu. Zanimljivo je da će MUP postaviti 30 ovakvih ormarića, iako kupuje samo 15 uređaja. To znači da će neki od ormarića biti prazni, no vozači neće znati koji točno.

Izvor: www.telegram.hr

Komentari