VW pred bankrotom, ostavka čelnog čovjeka kompanije neizbježna

Piše: evz/autoklub

Objavljeno: 22.09.2015. 20:56

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: ilustracija

Mučnoj situaciji za čelne ljude VW-a koja je započela prošlog tjedna otkrivanjem da je Volkswagen u svoje automobile tajno instalirao poseban softver, koji je za vrijeme testiranja američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) uključivao sustave za kontrolu ispušnih plinova, ne nazire se kraj, a repova ove priče sve je više, piše Autoklub.

Čelnici Volkswagena su, nakon što ih je američka Agencija za zaštitu okoliša optužila da uz pomoć ilegalnog softverskog uređaja prikrivaju stvarnu količinu CO2 kod gotovo 500.000 automobila, odmah zatražili od američke centrale da zaustave prodaju dizelskih automobila proizvedenih 2015. godine.

Brzo se oglasio i šef Volkswagena Martin Winterkorn: "Osobno mi je jako žao što smo iznevjerili povjerenje naših kupaca", kazao je izvršni direktor u priopćenju. "Volkswagen je zatražio vanjsku istragu o tom pitanju", rekao je i dodao "Ne toleriramo i nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje internih pravila ili zakona", kazao je Winterkorn, dodavši da kompanija u potpunosti surađuje s relevantnim agencijama. No, bez efekta...

Potom je aktualna postala računica u kojoj bi se Volkswagen mogao suočiti sa 37.500 dolara kazne po svakom vozilu koje nije u skladu s američkim saveznim pravilima o čistom zraku, a riječ je o 482.000 dizelskih VW-ovih i Audijevih modela s četiri cilindra koji su kupce pronašli od 2008. godine. Ukupna bi kazna tako iznosila čak 18 milijardi dolara, kako je potvrdio dužnosnik EPA tijekom telefonske konferencije prošlog petka.

U međuvremenu je iz čelništva VW-grupe stigla i informacija kako je osigurano čak 6,5 milijardi (!) eura za saniranje štete i vraćanja povjerenja kupaca, no danas je objavljeno da čak 11 milijuna vozila diljem svijeta ima ugrađen taj softver koji lažira podatke o ispušnim plinovima!

Američki su mediji u međuvremenu objavili kako je američko pravosuđe pokrenulo kaznenu istragu protiv Volkswagena nakon priznanja da su sistematski varali na testovima mjerenja zagađenja zraka. S naše strane Atlantika još se uvijek čeka s kaznenim progonom bez obzira na šokantna otkrića u Sjedinjenim Državama, a iz Europske komisije je objavljeno kako su u tijeku istrage unutar VW-a u Americi i Njemačkoj te da je prerano komentirati jesu li potrebne neke mjere hitnog nadzora i u Europi.

Cjelokupna se situacija, očekivano, prenijela i na burze. U samo jednom danu vrijednost dionica VW-a su rapidno pale za 18 posto, da bi se do sada već srozale i više od 20 posto vrijednosti. To znači da je Volkswagen u samo 48 sati vrijednost pala za 30 milijardi eura, dakle prošlog je tjedna vrijednost kompanije na osnovu tržišne kapitalizacije bila 78,5 milijardi, a danas je već ispod 50 milijardi.

Zbog skandala sa softverom čak je zatražen i aktualni sat u Bundestagu što dovoljno govori o tome koliko je Volkswagen važan za ekonomiju i ugled Njemačke, a vođe svih stranaka zahtijevaju ostavke čelnih ljudi Volkswagena. Sutra će se na kriznoj sjednici sastati nadzorni odbor VW-a, s glavnom točkom dnevnog reda: posljedice skandala i što o svemu ima za reći Winterkorn. Očekivani epilog: za najmoćnijeg čovjeka svjetske autoindustrije Martina Winterkorna velika igra je završena, a ostavka neizbježna. Što će se dalje dešavati s Volkswagenom tek će se vidjeti, no nakon ovakvog skandala povjerenje kupaca teško će biti povratiti.

Izvor: Autoklub

Komentari