FOTO: Mališani se upoznali s načinom proizvodnje varaždinskog bučinog ulja

Objavljeno: 24.01.2015. 11:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Izvor: galerija-images/vrtic bucino ulje

Djeca Dječjeg vrtića Zeko iz Trnovca posjetila su Uslužnu uljaru Presečki u Cargovcu kako bi se upoznala s načinom proizvodnje varaždinskog bučinog ulja. Tom prigodom vlasnik uljare gospodin Presečki je djecu proveo kroz postupak proizvodnje, a kasnije su se svi zajedno počastili sa proizvodima od buče i bučinog ulja.

U jesen 2014,. godine u sklopu obilježavanja Dana kruha, Varaždinska županija u suradnji sa Dječjim vrtićom Zeko Trnovec, predstavila je i promovirala brošuru o našim autohtonim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, kao što su varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje i buče, ludbreško cvijeće, zagorski puran, kokoš hrvatica, siva pčela (sivka) i med, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača i kučanski koščičnjak.

Prilikom promocije bila je posebno naglašena i želja da, osim brošure, djeca posjete pojedina obiteljska poljoprivredna gospodarstva te da uživo vide način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda, a sve s ciljem da sami nauče prepoznati i razlikovati te isprobati proizvode.

Tako su posjetili Uslužnu uljaru Presečki u Cargovcu da bi upoznali proces proizvodnje bučinog ulja.

- Važno je djecu naučiti na naše tradicionalne proizvode, na tradiciju i proizvodnju koja ih okružuje - rekao je vlasnik uljare Zdravko Presečki te poklonio mališanima malo pakiranje varaždinskog bučinog ulja.

I pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek izrazio je zadovoljstvo jer ovakve aktivnosti doprinose samom obrazovanju.

- Ovakva događanja doprinose potpunijem odgoju i obrazovanju u svrhu zaštite okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova prema prirodi i okruženju u kojem se živi – istaknuo je pročelnik Vincek te dodao kako će Varaždinska županija i svi dječji vrtići koji to žele, mališanima omogućiti obilazak poljoprivrednih gospodarstava kao i njihovo direktno ili indirektno sudjelovanje u proizvodnji ili preradi tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda. 

{gallery}vrtic bucino ulje{/gallery}

Komentari