FOTO: Osnovnoškolci iz Bednje i Višnjice na "10. Otroški varnostni olimpijadi" u Sloveniji

Objavljeno: 08.05.2015. 15:29

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 14:22

Foto: Davor Hojski

Učenici nižih razreda OŠ Franje Serta Bednja i OŠ Izidora Poljaka Višnjica sudjelovali su na "10. Otroškoj varnostnoj olimpijadi" u Mikalužu pri Ormužu, koja se održala 5. svibnja 2015. godine u organizaciji Ministarstva prosvjete i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije.

Ispred OŠ Bednja desetoročlanu ekipu pratili su mentori  Davor Hojski, Dragica Blažoti i ravnateljica Sanja Majcen, a ekipu OŠ Višnjica mentor Vladimir Heček.

Mentori su pripremali učenike, a posebni izazov pripremanja bio je slovenski jezik, jer su učenici na slovenskom jeziku dobivali zadatke i odgovarali na pitanja, a zahtjevno je bilo i učenje njihovih propisa sigurnosti koji nisu jednaki hrvatskima.

Učenici su bili pozvani od strane ravnateljice prijateljske Osnovne škole Videm iz Slovenije, te policijske postaje Podlehnik,  da sudjeluju na 10. Otroškoj varnostnoj olimpijadi.

Olimpijada je zamišljena kao natjecanje koje se sastoji od četiri takmičarska polja. Na prvom takmičarskom polju učenici su odgovarali na pitanja o sigurnosti koja su im bila postavljana na slovenskom jeziku, na drugom polju vozilo se biciklom uz poštivanje prometnih propisa i rješavanja zadataka. Cilj trećeg takmičarskog polja bio je, sastaviti kockama simbole slovenske policije, civilne zaštite, vatrogastva, službe za spašavanje i znak otrovnih tvari. U četvrtom takmičarskom polju učenici su trebali u uz pomoću vatrogasne štrcaljke što više vode pospremiti u kante, jer se količina vode bodovala.

Učenici OŠ Bednja i OŠ Višnjica uspješno su obavili sva četiri polja te je ekipa OŠ Bednja osvojila 4. mjesto, a ekipa OŠ Višnjica 3. mjesto i na taj način i jedna i druga ekipa plasirala se na završno (državno) takmičenje koje će se održati  4. lipnja u Mariboru na kojoj će sudjelovati 20 ekipa iz čitave Slovenije.

Treba spomenuti kako se ekipa iz OŠ Bednja već treći put plasirala na završno takmičenje, a ekipa OŠ Višnjica drugi put. Učenici OŠ Bednja i OŠ Višnjica ponovno su pokazali da mogu osvajati visoka mjesta na takmičenjima, pa makar ona bila i u susjednoj Sloveniji, uz poštivanje njihovih pravila i na njihovom jeziku.

Komentari