FOTO: Vrtićari iz Trnovca i Jalžabeta prisustvovali procesu proizvodnje bučinog ulja

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 25.11.2015. 08:51

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 12:37

Foto: Varaždinska županija

U prostorijama Uslužne uljare Presečki nastavljen je projekt Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županija, a djeca vrtićkog uzrasta tokom pedagoške godine odlaze na imanja obiteljskih gospodarstava i direktno ili indirektno sudjeluju u proizvodnji tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije.

Tako su u utorak djeca dječjeg vrtića Zeko Trnovec i Potočić iz Jalžabeta posjetila Uslužnu uljaru Presečki i prisustvovala procesu proizvodnje bučinog ulja. Tom prigodom su vlasnici uljare Presečki, Zdravko sa suprugom Zlatom objašnjavali i podučavali najmlađe kako iz koštice nastaje bučino ulje. Nakon obilaska uljare i procesa proizvodnje djeca su mogla uživati i u delicijama na temu buče i bučinih koštica, a koje je pripremo varaždinski kuhar Damir Crleni.

Obzirom da budućnost tradicionalnih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno, Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije. Upravo su posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost „domaćem“.

Tako djeca posjetima OPG-ovima i sajmovima varaždinskog kraja na najbolji mogući način uče kako nastaju tradicionalni proizvodi, točnije gdje, kada i kako te im se pobuđuje interes za tradicijske proizvode Varaždinske županije.

Komentari