Kućni ljubimci su djeci najvažnija utjeha u teškim trenutcima

Objavljeno: 29.05.2015. 18:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Životinje mogu biti pravi prijatelji u trenutcima tuge. Nova studija pokazala je da se mala djeca najviše povjeravaju psima i mačkama, jer vjeruju da će ih kućni ljubimci najmanje osuđivati zbog njihovih tajni...

Istraživanje je provedeno u Centru za istraživanje obitelji na Sveučilištu u Cambridgeu, a otkriveno je da kućni ljubimci često imaju ulogu slušatelja u životima djece i tako im pomažu nositi se sa svim vrstama problema.

Matt Cassels, koji je vodio istraživanje, rekao je da se premalo pažnje posvećuje značajnoj ulozi koju kućni ljubimci imaju u emocionalnom razvoju djece. Ovo desetogodišnje istraživanje socijalnog i emocionalnog razvoja djece uključivalo je i poglavlje o dječjim odnosima s kućnim ljubimcima, ali i širok spektar ostalih podataka prikupljenih od djece, njihovih roditelja, braće, sestara i nastavnika.

Istraživanje je otkrilo da djeca koja se suočavaju s emocionalnim teškoćama, poput gubitka drage osobe, razvoda roditelja ili bolesti u obitelji, posebnu važnost pridaju svojim kućnim ljubimcima.

- Ova djeca se ne okreću svojim kućnim ljubimcima samo kada su suočeni s nevoljom, općenito su skloniji druženju s njima nego s braćom i sestrama. I to se događa usprkos činjenici koje su svjesni, a to je da njihovi ljubimci zapravo ne razumiju što oni govore - kaže Cassels.

Studija je pokazala da djeca koja se više oslanjaju na odnose s ljubimcima imaju i višu razinu socijalnog ponašanja, što se manifestira kroz pomaganje, dijeljenje i suradnju. Nadalje, studija kaže da su djevojčice i vlasnici pasa skloniji povjeravati se kućnim ljubimcima nego braći i sestrama.

Kućnim se ljubimcima ne okreću samo djeca koja prolaze kroz teška razdoblja. Istraživanje je pokazalo da ljubimci mogu pomoći i djeci s autizmom. Psi i ostale životinje mogu igrati važnu ulogu u društvenom životu pojedinca, a mogu i djelovati kao katalizatori za društvene interakcije.

Ali, nisu samo djeca ta koja pronalaze utjehu u kućnim ljubimcima. Ni odrasli nikad nisu prestari za maženje s ljubimcima, pogotovo u teškim razdobljima.

Izvor: Klinfo.hr

Komentari