Mališani Dječjeg vrtića Zeko na imanju "Presečki" sadili bučine koštice

Piše: S.S./eVz

Objavljeno: 09.05.2015. 15:01

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 13:34

Na poljoprivrednim površinama uslužne uljare "Presečki" nastavljen je projekt "Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije".

Naime, radi se o radionicama gdje djeca vrtićkog uzrasta tokom pedagoške godine odlaze na imanja obiteljskih gospodarstava i direktno ili indirektno sudjeluju u proizvodnji tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije.

Tako su djeca dječjeg vrtića "Zeko" iz Trnovca Bartolovečkog sadila bučine koštice i upoznavala se na koji način se vrši sadnja. Vlasnici uslužne uljare "Presečki" Zdravko i Zlata objašnjavali su i podučavali kako posaditi tikvu.

Naravno, svaki naporan rad zaslužuje okrjepu, pa su tako djeca nakon sadnje mogla uživati i u delicijama na temu buče i bučinih koštica koje je pripremo varaždinski kuhar Damir Crleni.

Obzirom da budućnost tradicionalnih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno, Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije.

Naime, na području Varaždinske županije danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.

Upravo su posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost „domaćem“.

Tako djeca posjetima OPG-ovima i sajmovima varaždinskog kraja na najbolji mogući način uče kako nastaju tradicionalni proizvodi, točnije gdje, kada i kako te im se pobuđuje interes za tradicijske proizvode Varaždinske županije.

Sadnji bučinih koštica prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek.

 

Komentari