MUGI 2 u studenom predstavlja najbolje autore

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.09.2014. 19:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Kino Galerija

Izvor: galerija-images/MUGI 2

U želji da se zastarjeli mramorni prostor varaždinskog kina Galerija modernizira, popularizira, te i sam napuni sadržajem koji će biti društveno koristan, pokrenut je MUGI...

MUGI je akronim od Mladi u Galeriji izlažu, a ostvaruje se u suradnji VANIME i kina Galerija s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, Gradom Varaždinom i Galerijskim centrom Varaždin, točnije sa selektorima iz navedenih ustanova – Nada Beroš (MSU), Darko Sačić (Grad Varaždin) i Ivan Mesek (Galerijski centar Varaždin).

Koncept MUGI-ja krajnje je jednostavan – na jednu od punuđene četiri filmske teme mladi autori iz pet županija sjeverne Hrvatske rade tematska umjetnička dvodimenzionalna djela u ciklusu od 5 do 10 radova, a selektiraju se u dvije starosne kategorije: od 15 do 18 i od 19 do 25 godina.

Najbolji se izlažu u predvorju kina te kasnije u MSU-u u Zagrebu.

Jedna izložba

Na drugi MUGI pristiglo je devet prijava, a selekcija se nije odlučila ni za jednu cjelovitu izložbu, već je iskoristila svoje pravo te se odlučila za pojedinačna djela, koja će ukupno činiti jednu izložbu, uz objašnjenje da ni jedan autor nije imao čistu umjetničku koncepciju i viziju za samostalno izlaganje.

Tako je za izlaganje odabrano osam radova četvero autora, odnosno timova autora. Podsjetimo, teme su bile superjunaci, slapstick komedija, plakat za vestern i James Bond, a mladi su mogli birati tehniku kojom će raditi – jedini uvjet je bio da rad bude dvodimenzionalan.

MUGI je još jedan način popularizacije filmske umjetnosti kod mladih te spoj filmske pokretne slike s onom statičnom.

Autori odabrani za izlaganje:
od 15 do 18 godina

Mihael Bađun (Varaždin) – 3 rada – vestern plakati
Laura Sajko i Elena Štrok (Varaždin) – 1 rad – superjunaci

od 19 do 25 godina
Nikola Hrastinski (Zabok) – 2 rada – superjunaci
Maja Matušin (Novi Marof) – 2 rada – vestern plakati

Nakon kina Galerija slijedi izložba u Školici Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.
{gallery}MUGI 2{/gallery}

Komentari