Na blagdan Sv. Lucije u varaždinskom se kraju od davnina sije pšenica i peče cicmara

Objavljeno: 13.12.2015. 09:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Tibor Martan

Blagdan je Svete Lucije koji se u Hrvatskoj proslavlja 13. prosinca i najviše se veže uz sijanje božićne pšenice. U varaždinskom kraju, žene na blagdan Sv. Lucije nekada nisu smjele presti, šivati, tkati i prati rublje...

Mlada kršćanka Lucija živjela je u IV. stoljeću na Siciliji. Predaja kaže da je bila vrlo lijepa, a najljepše su bile njene oči. Zbog zavjeta da će njegovati bolesnu majku razvrgava zaruke  i poručuje zaručniku da će radije iskopati svoje oči nego pogaziti svoj zavjet, podsjeća prof. Tibor Martan, dipl. etnolog.

Sveta Lucija jedna je od posljednjih žrtava Dioklecijanovih progona. Blagdan joj se spominje već oko 400. godine. Blagdan ove zaštitnice očnih bolesnika vezan je uz običaj sijanja žita.

- U zdjelice, tanjuriće ili izdubenu repu stavljalo se zrna pšenice kako bi proklijala do Božića. To sijanje pšeničnog zrnja pripravlja se da bi na božićnom stolu bilo zelenila. Običaj sijanja žita tumači legenda o bijegu Svete Obitelji u Egipat je zabilježena u Madžarevu od kazivačice Ane Stepančec – rekao je Martan.

Prilikom bijega pred Herodovim vojnicima u Egipat Sveta Obitelj susrela je ratare koji su obilazili svoje njive gledajući da li je posijano žito niklo. Kako su ratari svetom Josipu pokazali put za Egipat, Bog je učinio da njihovo žito nikne i za nekoliko trenutaka bilo je visoko preko dvadesetak centimetara.

Ubrzo iza Svete Obitelji ratare su susreli Herodovi vojnici i upitali ih jesu li vidjeli Svetu Obitelj. Ratari su im tada odgovorili kako su Svetu Obitelj vidjeli prije nego je niklo žito. Na to su vojnici odustali od daljnje potrage vjerujući kako su ratari vidjeli Svetu Obitelj prije dosta vremena.

Običaj pravljenja stolčeka

Spomenuta legenda također kazuje kako su ratari i zemljište pripadali Lucijinim precima.

- Žene na blagdan Svete Lucije nisu smjele presti, šivati, tkati i prati rublje. Prije izlaska sunca pekle bi kukuruznu zlevku zvanu cicmara ili kukuruznu pogaču tropanec. Zlevku i tropanec morali su blagovati svi ukućani. Dio kukuruznih kolača dobile su i sve domaće životinje. Na blagdan Svete Lucije postojao je običaj pravljenja stolčeka. Stolček bi se započeo praviti na sam blagdan i dorađivao bi se do Badnjaka, tada bi se o polnoćki nosio u crkvu i s njega bi se moglo vidjeti koje su među ženama coprnice jer su bile leđima okrenute oltaru – naglasio je Martan dodavši kako je vidjelac potom morao bježati kući kako ga coprnice ne bi sustigle i raznijele.

Kako ga ne bi sustigle, vidjelac je morao za sobom prosipati zrnca maka.

- U Madžarevu se čak vjerovalo da će mladić sa stolčeka vidjeti buduću zaručnicu. Djevojke bi pak na blagdan Svete Lucije na 11 komadića papira ispisale imena mladića koji su im se posebno sviđali, dok bi jedan papirić ostao prazan. Papire bi presavile, spremile u zemljani lonac – tunjec, te svakog jutra izvlačile po jedan papir s imenom mladića i bacale u vatru. Papir nisu smjele otvoriti i pročitati ime mladića. Tek na božićno jutro otvorile bi posljednji papir -  rekao je Martan.

Ako je papirić bio prazan, ističe, to je bio znak da se iduće godine neće udati. No, papir s muškim imenom, nagoviještao je skoru udaju za mladića tog imena.

Pučka "meteorologija"

Inače, na blagdan Svete Lucije u našem kraju izrađivao se i nakit potreban za ukrašavanje božićnog drvca. Nakit je izrađivan od raznobojnog papira u obliku raznovrsnog cvijeća i nazivao se kinč.

- Uz Sv. Luciju vezan je i običaj „pučke meteorologije“. Budući da je od svete Lucije do Božića 12 dana, narod bi izgled svakog dana pretpostavljao pojedinom mjesecu iduće kalendarske godine – zaključio je Martan.

U nastavku donosimo recept Ankice Hadrović iz Visokog, za spravljanje domaće kukuruzne cicmare:

U prikladnoj posudi dobro izmiješajte  pola litre kukuruznog brašna, pola litre kiselog mlijeka ili vrhnja, 2 do 3 jaja, jednu do dvije žice masti ili putra (maslaca), tri žlice šećera i malo soli.
Pripremljenu smjesu nalijte u namašćen lim. Po površini cicmare žlicom na hrpice nanesite domaći pekmez od šljiva ili vrhnje i nakon što je pečena, cicmaru posipajte šećerom.

Komentari