Održana radionica "Međunarodno humanitarno pravo"

Objavljeno: 03.12.2014. 20:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: GDCK Novi Marof

"Međunarodno humanitarno pravo", naziv je radionice kojom je novomarofsko Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof nastavilo suradnju sa Srednjom školom Novi Marof u sklopu programa „Crveni križ, humanost i mladi"

Ova radionica provedena je u tri druga razreda i obuhvatila je 49 učenika. Interaktivnom metodom rada učenici su upoznati s pojmom, načelima i primjenom Međunarodnog humanitarnog prava odnosno Ženevskim konvencijama i Haškim pravom, s osvrtom na ljudska prava i njihovim suodnosom ali i razlikama te obvezujućom  ulogom države kao i pojedinca da štite život, zdravlje i  ljudsko dostojanstvo u svim situacijama.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, radionicom se željelo potaknuti učenike na razmišljanje o problemu kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava kako u vrijeme rata tako i u vrijeme mira. Jednako tako, željelo se ukazati na važnost običnog čovjeka, pojedinca koji svojim humanim činom unatoč dvojbama i opasnostima može spasiti ljudski život i dostojanstvo.

Komentari