Prvašići sjeli u klupe prve Katoličke škole u Varaždinu

galerija-images/Pocetak rada Katolicke osnovne skole sv. Ursule u Varazdinu

Objavljeno: 08.09.2014. 12:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Josip Novak

Prvašići iz Varaždina i okolice danas su nakon blagoslova i prigodnog programa sjeli u klupe novootvorene Katoličke osnovne škole svete Uršule, koja djeluje u Duhovnom centru "Dom sv. Anđele", varaždinskog uršulinskog samostana.

Osnivač škole je Hrvatska provincija uršulinki Rimske unije iz Zagreba, a dobrodošlicu su roditeljima i prvašićima poželjele sestre uršulinke, polaznici DV Sv. Uršula, ravnateljica škole s. Mihaela Dumbović, preč. Franjo Biškup, otac biskup Josip Mrzljak i provincijalna glavarica s. Jasna Lučić.

- Danas se dio polaznika vrtića Sv. Uršule popeo kat više i to sa školskim torbama. Djeca su radosna i uzbuđena došla u Uršulinsku ulicu, do svoje učionice koje ne bi bilo da njihovi roditelji nisu zatražili: „Sestre, otvorite Katoličku osnovnu školu za našu djecu, mi ćemo vam pomoći“. Škola je danas otvorila svoja vrata prvašićima koji će nastaviti započeti odgoj i izobrazbu u obiteljskom duhu te ozračju vjere i ljubavi – naglasila je u svojem obraćanju okupljenima s. Lučić, dodavši da su upravo djeca, mladi i obitelj u srcu svake uršulinke.

Provincijalna glavarica prvašićima je ujedno poručila da je to njihova škola, njihov drugi dom u kojem će učiti živjeti i pripremati se za život, kao mali Isus, iz dana u dan.

Kako bi mališani napredovali u mudrosti i milosti, pred bogom i ljudima, sve ih je u tom nastojanju ohrabrio, a potom i blagoslovio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

- Radujemo se ovom trenutku koji označava početak rada Katoličke osnovne škole, a nakon prvog razreda, slijedit će drugi, treći... Ovdje će prvašići savladavati gradivo kao i u svim drugim hrvatskim školama, ali s jednim dodatkom. Naime, učenici će imati malo više kršćanskog i katoličkog odgoja. Mi uvijek računamo na ljudsko znanje i na Božju pomoć – istaknuo je mons. Mrzljak koji je pohvalio trud sestara uršulinki i na sve zazvao Božji blagoslov na početku školske godine.

Prije nego što se oglasilo prvo školsko zvono, za mališane i njihove roditelje upriličeno je druženje, uz prigodan glazbeni program kojeg su zajedno izveli prvašići i vrtićari.
{gallery}Pocetak rada Katolicke osnovne skole sv. Ursule u Varazdinu{/gallery}

Komentari