Suvremena kuhinjska tehnologija u službi zdrave prehrane

Objavljeno: 23.05.2014. 15:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Suvremena kuhinja nudi novu generaciju namještaja, njegov raspored te inovacije koje promoviraju zdravlje ljudi. Kuhinja je postala višefunkcionalni prostor koji uklju?uje rad, prehranu i druženje.

Moglo bi se re?i da je uloga kuhinje dosegla svoj vrhunac u razvoju stanovanja. Podešavanje radnog prostora po visini, promicanje zdravih radnih procesa, olakšan pristup spremištu ili stroju za pranje rublja - sve su to zna?ajke najnovijih kuhinja.

Radne zone su isprojektirane na na?in da maksimalno zadovolje ergonomske zahtjeve pri kuhanju hrane te olakšaju rad kvalitetnom rasvjetom. Ipak, primarna funkcija kuhinje je priprema hrane. Proizvo?a?i kuhinjskih ure?aja su maksimalno koncentrirani na zdravu prehranu kao potrebu suvremenog ?ovjeka.

Nakon kupnje, ve?ina namirnica se pohranjuje u hladnjak. Trend je ostvarivanje energetskih ušteda kao i o?uvanje kvalitete namirnica pohranjenih u hladnjak. Stoga hladnjaci imaju razli?ite temperaturne zone za razli?ite namirnice. Svježe vo?e i povr?e ima razli?ite temperaturne zahtjeve za održavanje svježine od mesa, kao i potrebu za vlagom. Pravilnom pohranom hrane u suvremenim hladnjacima produžen je rok trajnosti namirnica koje su se do nedavno ?esto bacale.

Parno kuhanje postaje sve ve?i trend. ?esto je integrirano s pe?nicom. Pri ovakvoj vrsti kuhanja povr?e zadržava više hranjivih sastojaka, kao i svjež izgled. Razvijaju se i mobilni ure?aji za parno kuhanje koji omogu?uju brzu i jednostavnu pripremu hrane ?ak i na radnom mjestu te tako smanjuju troškove i podižu kvalitetu prehrane tijekom dana. Indukcijsko kuhanje je tako?er sve zastupljenije. Ovaj na?in kuhanja je brži od klasi?nog, jer se zagrijava samo dno i stranice posude pa nema gubitaka energije, a ?uvaju se i hranjive tvari.

Indukcija je kuhanje budu?nosti. U kombinaciji sa kvalitetnom napom, kvaliteta kuhanja je zagarantirana, a održavanje prostora kuhinje vrlo jednostavno. Ugradnja tuševa u praonike je prakti?na i korisna za kratko, ali intenzivno ?iš?enje salate i povr?a. Nude se i slavine koje filtriraju vodu ili one koje nude kipu?u vodu. Ergomomske su i jednostavne za održavanje.

Priprema hrane je tijekom vremena prošla kroz razli?ite faze. Danas se proces pripreme hrane pomno analizira i dolazi do brojnih novih otkri?a.

Ona nam pokazuju što ?ini prehranu zdravom i kvalitetnom , unato? kuhanju. Ne tako davno, bilo je normalno da se miris prekuhane hrane širi po cijelom stanu-danas je to nezamislivo, jer moderno kuhanje zadržava njegov sadržaj vitamina pa tako sprje?ava i širenje mirisa!

Kvalitetni kuhinjski ure?aji ubrzat ?e i olakšati radne procese u kuhinji, a namirnice ?e o?uvati kvalitetu. Uz pravilan funkcionalni raspored i rasvjetu rad u kuhinji ?e postati pravi užitak za sve uku?ane.

Dodatne stru?ne informacije o ure?enju i opremanju javnih te stambenih prostora, potražite na arhitektonskom portalu interijerNET.hr

Komentari