Varaždin: Odred izviđača „Sirius“ upisuje nove članove, željne avantura

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 06.09.2014. 17:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: OI Sirius

Izvor: galerija-images/Odred izvidjaca SIRIUS na logorovanju

Nakon završetka protekle školske godine izviđači Odreda izviđača "SIRIUS" iz Varaždina nisu mirovali već su imali niz ljetnih aktivnosti. Za jesen im je u planu nekoliko jednodnevnih izleta, sudjelovanje na izviđačkom natjecanju u Križevcima te organiziranje već tradicionalne aktivnosti "Ulicama Varaždina"...

Još u mjesecu lipnju održan je dvodnevni izlet na Vinicu uz posjet arboretumu Opeka te tvrđavi Vinica. Izviđači su spavali u šatorima, sami pripremali hranu i provodili program za izviđače mlađeg uzrasta.

U kolovozu je uslijedila desetodnevna višednevna aktivnost na moru, u izviđačima znana kao logorovanje. Desetak članova odreda, zajedno sa tridesetak izviđača iz Krapine sudjelovali su na logorovanju u Vrsaru. Izviđači su bili podijeljeni u dvije patrole izviđača, jedno jato poletaraca te patrolu brđana.

Tijekom boravka svaka patrola je preuzimala zaduženja, kao što su noćno dežuranje, pomaganje u kuhinji, briga za sanitarije i smeće kao i dežurstva na plaži.

U sklopu boravka u Vsraru organizirana su dva izleta. Jedan izlet je bio u Dino park u Funtani dok je drugi bio u Limski zaljev. Izviđači su imali prilike polagati razne vještine i vještarstva te pojedinačne uvjete za vještarstva kao što su šutnja, pamćenje poruke i gladovanje.

Savladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su čvorovi, prva pomoć te signalizacija, a izvan redovnog izviđačkog programa sudionici su imali priliku naučiti i nešto o fotografiji i umijeću fotografiranja od fotografa Matije Miklaužića. Organizirane su izviđačke igre te natjecanja, a u večernjem dijelu programa šaljivi skečevi te interesantni putopisi Rusije te bliskog istoka pri čemu valja izdvojiti Iran, Azerbajđan, Kazahstan te Afganistan.

Sredinom kolovoza jedna je voditeljica iz Odreda izviđača "SIRIUS", kao volonter Saveza izviđača Hrvatske, sudjelovala na 40. svjetskoj skautskoj konferenciji u Ljubljani.

Za jesen je u planu nekoliko jednodnevnih izleta u bližu okolicu Varaždina, sudjelovanje na izviđačkom natjecanju u Križevcima te organiziranje već tradicionalne aktivnosti "Ulicama Varaždina".

Jedna od predstojećih aktivnosti udruge je i akcija upisa novih članova osnovnoškolskog uzrasta koja će se u slijedećim tjednima održati na osnovnim školama u Varaždinu te osnovnoj školi u Trnovcu, te se ovim putem pozivaju svi zainteresirani učenici da se uključe u izviđačku organizaciju koja u Svijetu broji preko 30 milijuna članova.
{gallery}Odred izvidjaca SIRIUS na logorovanju{/gallery}

Komentari