Varaždinski srednjoškolci doveli Hrvatsku u polufinale streljačkog višeboja u Sloveniji

Objavljeno: 02.11.2015. 17:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Milivoj Dretar

Četvero maturanata iz Varaždinske županije sudjelovalo je u Međunarodnom sportskom streljačkom višeboju u slovenskom mjestu Velika Brusnica. Natjecanje se održalo u sklopu Međunarodne konferencije o suradnji antifašističkih organizacija Europe, Rusije i Kine...

Na spomenutoj konferenciji sudjelovao je i hrvatski Savez antifašista, te su priliku da se okušaju u natjecanju dobili i varaždinski srednjoškolci. Članovi ekipe su vlakom otputovali iz Zagreba odakle su prebačeni u okolicu Novog Mesta gdje se održavalo natjecanje, doznajemo od prof. Milivoja Dretara, povjesničara i predsjednika Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

Za Domagoja Cafuka, Marka Mataka, Vedrana i Patrika Loparića bilo je to novo iskustvo jer se nikad dosad nisu okušali u streljaštvu. Prvog dana upriličeno je svečano otvaranje te natjecanje juniorskih ekipa.

- Natjecali su se Rusi, Slovenci, ekipa iz BiH, a mi smo bili jedini iz Hrvatske. održana su gađanja iz četiri vrste oružja: zračna puška, samostrel, luk i pištolj, a iza svakog seta gađanja se trčao krug od kojih 200-300 metara s preprekama. Mi smo bili pomalo neiskusni pa smo dosta promašivali i odrađivali kaznene „marince“. Nema veze, sve je bilo odlično organizirano i rado bih ponovo sudjelovao na nečem takvom - rekao je 18-godišnji kapetan ekipe Domagoj Cafuk.

Inače, Domagoj je član varaždinske udruge antifašista (UABA) i ljetos je sudjelovao u Ljetnoj školi mira u istarskoj Savudriji pa mu ovakvi susreti nisu strani.

- Smještaj i hrana su bili super, osjećali smo stvarno kao u najboljem hotelu. Šteta da nismo uzeli medalju, pomučili smo se za ulazak u polufinale, ali smo onda ostali bez snage. Da smo malo više vježbali, bilo bi i bolje. No, i ovo je bilo lijepo iskustvo i ugodan predah od školskih obaveza – naglasio je Patrik Loparić iz Ludbrega na kojeg se nadovezao Milivoj Dretar rekavši kako je „odlično da ima sve više sadržaja za mlade antifašiste.

- Svake godine je Ljetna škola na kojoj smo među najzastupljenijima u Hrvatskoj. Nadam se da će nam se pridružiti još više mladih koji će u budućnosti baštiniti rad naših udruga – zaključio je Dretar.

Komentari