VIDEO & FOTO: Dijete ima pravo na informacije, igru, obrazovanje, ali ima i obaveze

galerija-images/dnd konvencija o pravima djeteta

Objavljeno: 21.11.2014. 16:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Nikola Kokotec

Koja su prava djeteta, a koje su mu obaveze i dužnosti podsjetili su na današnjoj svečanosti obilježavanja 25. obljetnice donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta učenici iz Dječjih foruma za prava djeteta iz varaždinskih osnovnih škola.

Društvo "Naša djeca" pridružilo se obilježavanju 25. obljetnice donošenja Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. Kroz prigodni program, učenici iz Dječjih foruma prikazali su odabrana dječja prava, od prava na informaciju, na obrazovanje i igru do obaveza i dužnosti koje dijete ima.

- Obilježavamo 25. obljetnicu donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Svaki Dječji forum, a svaka gradska osnovna škola ima svoj, dobio je zadatak da kroz scensko-dramski prikaz obradi ili predstavi jedno dječje pravo iz Konvencije. Forumaši su predstavili pravo na obrazovanje, pravo na igru, pravo na informaciju, pravo na zdravlje, pravo na obitelj i pravo na zdravu hranu. Mislim da su time svojim vršnjacima poslali jednu lijepu poruku koja je ujedno i poučna - istaknula je Đurđica Dropuljić, ravnateljica DND-a Varaždin.

Održana je i izborna sjednica dječjeg Gradskog vijeća, koja se održava svake godine. Aktualni predsjednici predstavili su dosadašnji uspješan rad i projekte koje su ostvarili, a potom su imenovani novi predsjednik i zamjenik.

- U posljednjem mandatu dječje Gradsko vijeće bavilo se humanitarnim radom, bili su inicijatori humanitarnog koncerta "Zagrljaj za Filipa", išli su na Dječji bolnički odjel i igrali se s bolesnom djecom, radili su filmić o potrebi za zdravim okolišem "Zelena nit", organizirali "Veliko srce Varaždina", parlaonice na temu konvencija, a bili su čak i na susretu forumaša u saboru gdje su izrazili svoje stavove o težni školskih torbi - rečeno je na izbornoj sjednici dječjeg Gradskog vijeća, nakon čega su izabrani novi predstavnici ovog tijela.

{gallery}dnd konvencija o pravima djeteta{/gallery}

 

Komentari