Vrtićari iz Varaždinskih Toplica uživali u prvoj berbi lavande

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 15.07.2015. 20:22

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:24

Foto: DV Tratinčica

Vrtićari i njihove tete iz dječjeg vrtića Tratinčica u Varaždinskim Toplicama, obavili su prvu berbu lavande koja raste u njihovom vrtu...

Zbog najavljene oluje u poslijepodnevnim satima, berbu su prošle srijede odradila samo djeca i djelatnici vrtića. Sakupljene su četiri velike kutije mirisnog cvijeća koje je već našlo svoju namjenu.

Odgojiteljice su djecu prvo uputile u tehniku rezanja lavande te ih upozorile na moguće prisustvo pčelica, bumbara i ostalih bubica koje je privukao intenzivan miris lavande. Dok su djevojčice škaricama rezale cvjetove, dječaci su ih vrijedno slagali i nosili u kutije.

- Bilo je vruće, ali nitko se nije žalio. Družili smo se, mirisali lavandu i dlanove, smijali se i na kraju počastili. Pričali smo o ljekovitim svojstvima lavande i dogovorili kako ćemo je sljedećeg dana sušiti te kako ćemo na hodniku oformiti mali ljekoviti centar lavande – kažu u Tratinčici.

Osim što sami vrtićari i njihovi roditelji mogu uživati u ubranim cvjetovima raspoređenim po vrtiću, jednu su veliku kutiju ubrane lavande poklonili Udruzi žena “NAŠI CAJTI”, a jednu Kulturno umjetničkom društvu “TOPLICE” za čuvanje narodnih nošnji i za izradu malih suvenira sa logotipom.

Komentari