Vrtićari sadili Varaždinsko zelje na imanju obitelji Cafuk

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 28.05.2015. 18:48

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 10:10

Foto: Vvaraždinska županija

Djeca dječjeg vrtića „Zeko“ iz Trnovca Bartolovečkog posjetila su poljoprivredne površine OPG-a Cafuk u Domitrovcu kako bi se upoznala s načinom sadnje Varaždinskog zelja čime je nastavljen projekt ''Autohtone pasmine životinja i tradicionalni proizvodi Varaždinske županije''...

Naime, radi se o radionicama gdje djeca vrtićkog uzrasta tokom pedagoške godine odlaze na imanja obiteljskih gospodarstava i direktno ili indirektno sudjeluju u proizvodnji tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek izrazio je zadovoljstvo ovom radionicom jer ovakve aktivnosti doprinose edukaciji najmanjih.

-Ovakva događanja doprinose potpunijem odgoju i obrazovanju u svrhu zaštite okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelje se na izgrađivanju pozitivnih stavova prema prirodi i okruženju u kojem se živi i to od najranije dobi – istaknuo je pročelnik Vincek te dodao kako će Varaždinska županija u suradnji s dječjim vrtićima, mališanima omogućiti obilazak poljoprivrednih gospodarstava kao i njihovo direktno ili indirektno sudjelovanje u proizvodnji i/ili preradi tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda.

Inače, OPG Cafuk bavi se proizvodnjom, pakiranjem i distribucijom poljoprivrednih proizvoda, od čega se najviše ističe proizvodnja svježeg i kiselog Varaždinskog zelja. Od samog početka postupka zaštite varaždinskog zelja oznakom izvornosti, OPG Cafuk aktivni je sudionik u izradi studije za zaštitu izvornosti, ali i prvi proizvođač u samom postupku certificiranja proizvođača od strane kontrolnog tijela.

Obzirom da budućnost tradicionalnih proizvoda nije samo u njihovoj zaštiti, već upravo u prenošenju znanja i vještina, odnosno naslijeđene tradicije s koljena na koljeno, Varaždinska županija osmislila je projekt koji ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije.

Upravo su posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni kako bi uživo vidjeli način pripreme pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost „domaćem“.

Tako djeca posjetima OPG-ovima i sajmovima varaždinskog kraja na najbolji mogući način uče kako nastaju tradicionalni proizvodi, točnije gdje, kada i kako te im se pobuđuje interes za tradicijske proizvode Varaždinske županije.

Komentari