Zanimljivo predavanje američke astronautkinje Marshe Ivins u varaždinskoj Prvoj gimnaziji

Piše: S.S./eVz

Objavljeno: 06.05.2015. 07:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVarazdin.hr

Prva gimnazija Varaždin, u suradnji s US Embassy zagreb organizira predavanje američke astronautkinje Marshe Ivins, u četvrtak, 14. svibnja 10 sati, u višenamjenskoj dvorani škole.

Marsha Ivins posjetit će drugi puta Hrvatsku od 11. do 18. svibnja. Gospođa Ivins jedna je od tek pedesetak žena koje su od 1963. do danas sudjelovale u svemirskim misijama i jedna od petstotinjak astronauta uopće koji su iskusili taj doživljaj.

U program obuke za svemirski program NASA-e prijavila se 1984. godine, a nakon petogodišnje obuke i službeno je postala astronautkinja. Marsha je jedna od četrdesetak američkih astronautkinja koje su sudjelovale u svemirskim misijama.

U razdoblju od 11 godina sudjelovala je na pet letova američkog space shuttlea, provevši ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njezin najdulji neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana.

Gospođa Ivins drži popularna predavanja o životu astronauta u svemiru te publiku oduševljava fotografijama i video isječcima o jedenju, spavanju i ostalim aspektima života u bestežinskom stanju.

Predavanja su prilagođena široj publici i na engleskom su jeziku.

 

Komentari