Savjetodavna služba: Potrebno je ponoviti tretman protiv gusjenica jabučnog savijača

Objavljeno: 26.06.2013. 15:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Ilustracija

Obavještavaju se voćari intenzivnih nasada jabuka da je produžen let druge generacije jabučnog savijača i zbog toga potrebno je ponoviti tretman protiv gusjenica jabučnog savijača.

Preporuča se primjena RUNNER u količini od 600 ml na hektar ili NOMOLT u količini od 1 L na hektar ili RIMON u količini od 450 ml na hektar ili MATCH u količini od 1 L na hektar ili INSEGAR u količini od 400 g na hektar ili DIMILIN u količini od 200 ml na hektar. Potrebno je provesti i zaštitu od pepelnice primjenom močivog sumpora u količini od 3 kg, odnosno 3L na hektar.

Voćarima koji će nasade jabuka tretirati bio-preparatima i hobistima preporuča se protiv pepelnice primijeniti VITISAN u količini od 1.5 kg na hektar. Protiv gusjenica jabučnog savijača preporuča se primjena GRANUPOM u količini od 150 ml hektar ili MADEX u količini od 50 ml na hektar.

Obavještavaju se proizvođači krumpira da je ostvarena infekcija krumpirove plijesni. Primijeniti se može EQUATION PRO u količini od 400 g na hektar ili REVUS u količini od 400 ml na hektar.

Nasade rajčice na otvorenom potrebno je zaštiti od plamenjače, a primijeniti se može EQUATION PRO u količini od 400 g na hektar.

Usjeve kupusa potrebno je zaštititi od plamenjače i koncentrične pjegavosti, a primijeniti se može ORTIVA u količini od 1 L na hektar.

Potrebno je pregledati usjeve kupusnjača na prisutnost lisnih uši, kupusnog moljca i lisne sovice. Ukoliko su prisutni navedeni štetnici primijeniti se može protiv lisnih uši na kupusu i kelju CHESS u količini od 400 g na hektar. Protiv kupusnog moljca VANTEX u količini od 50 ml na hektar, a protiv kupusne lisne uši u količini od 70 ml na hektar. Lisne sovice tretirati se smije s ROETEM u količini od 400 ml na hektar. Insekticidima je potrebno dodati okvašivač.

Zaštitu usjeva luka i češnjaka od plamenjače provesti se može primjenom ORTIVA u količini od 800 ml na hektar.

Povrtlari koji će tretirati bio-preparatima mogu protiv krumpirove plijesni na krumpiru, te plamenjače i lisne pjegavosti na kupusu, luku i rajčici primijeniti MYCOSIN-VIN u količini od 500 g na 100 L vode ili FRUTOGARD u količini od 500 ml na 100 L vode.

Preporuča se na kupusu, cvjetači i kelju protiv gusjenica kupusne sovice, kupusnog moljca i lisnih uši, te na rajčici, patlidžanima, tikvicama i krastavcima protiv lisnih uši primijeniti NEEMAZAL u količini od 300 ml na 100 L vode. Tretman ponoviti za 7-10 dana.

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu. Otpadnu, ispražnjenu ambalažu od kemijskih sredstava za zaštitu bilja odložiti u specijalne kontejnere za opasni otpad.

Kontejneri su postavljeni uz poljoapoteke. Korisnici državnih potpora dužni su za ispražnjenu ambalažu posjedovati prateći list od tvrtke CIAK d.o.o. kojim dokazuju da su ispravno zbrinuli ambalažu i također su dužni nakon provedenog tretmana voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Gordana Lovrec, dipl.ing.agr.
Viši stručni savjetnik za ekološku i integriranu proizvodnju

Komentari