Župan posjetio gradilište 1. LNG terminala u poljskoj luci Swinoujscie

Objavljeno: 17.07.2013. 10:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: varazdinska-zupanija.hr

Delegacija hrvatskih župana, u kojoj je i župan Varaždinske županije Predrag Štromar, posjetila je danas, zadnji dan posjeta Poljskoj, gradilište prvog LNG terminala u središnjoj Europi smješten u luci Swinoujscie.

Projekt LNG terminala u luci Swinoujscie proglašen je strateškim energetskim projektom od strane Vlade Republike Poljske budući da omogućuje prijem ukapljenog plina s bilo kojeg odredišta u svijetu i diversifikaciju poljske opskrbe plinom čime se dodatno unapređuje energetska sigurnost Republike Poljske.

Završetak izgradnje terminala predviđen je za kraj lipnja iduće godine, a ovaj strateški energetski projekt Republike Poljske odličan je primjer korištenja EU fondova budući da je 1/3 investicije vrijedna 3,3784 milijarde poljskih zlota (oko 845 milijuna Eura) financirana sredstvima EU.

Inače, ovo postrojenje namijenjeno je prijemu ukapljenog prirodnog plina kojeg u tekućem stanju dovoze posebni LNG tankeri (zbog do 600 puta manjeg volumena ukapljenog plina od istog u plinovitom stanju) da bi ga se u samom postrojenju kasnije ponovno pretvaralo u plinovito stanje za distribuciju do krajnjih potrošača.

U prvoj fazi rada planirano je da kroz LNG terminal godišnje prođe 5 milijardi kubičnih metara prirodnog plina (36% poljskih potreba za ovim energentom budući da je trenutačna godišnja potrošnja prirodnog plina u Poljskoj 14 milijardi kubičnih metara). Postrojenje se može proširiti do 7,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje čime se u budućnosti može pokriti više od 50% poljskih potreba za ovim energentom.

Europska unija je u ukupnoj investiciji vrijednoj 3,3784 milijardi poljskih zlota sudjelovala sa 600 milijuna zlota iz Operativnog programa za infrastrukturu i okoliš 2007.-2013. i 220 milijuna zlota iz Europskog energetskog programa za obnovu.

Današnji posjet nastavak je 2. Foruma poljskih i hrvatskih regija u organizaciji Zajednica vojvodstava Republike Poljske i Hrvatske zajednice županija, koji je jučer održan u Kolobrzegu, ljetovalištu na Baltičkom moru u Zapadnopomorskom vojvodstvu Republike Poljske, pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Senata Republike Poljske Bogdana Borusewicza.

Cilj skupa bio je nastavak dosadašnje uspješne suradnje hrvatskih župana s poljskim kolegama u razmjeni iskustava o privlačenju sredstava iz EU fondova u poljske regije s ciljem osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja.

Komentari