Minervinom kuharu Željku Bešeniću treće mjesto na Državnom prvenstvu majstora kulinarstva

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 27.11.2015. 19:29

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:42

Foto: AAV

Na 12. Državnom prvenstvu kuhara, u ukupnom poretku, iza Šime Vučetića, kuhara porijeklom iz Zadra koji trenutno radi u Luksemburgu u AU.Gourmet Rodange, plasirali su se Marko Martinac, iz Falkensteiner Borik hotela u Zadru i Željko Bešenić iz hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama...

Ove godine, na prvenstvu su se kuhari natjecali u 11 različitih kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija. Natjecanja i bogat popratni edukativni program održani su u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama od 24. do 27. studenog.    

U borbi za titulu Prvaka države bilo je obavezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela u dva dana. U borbu za ovaj prestižni naslov odvažilo se sedam kuhara, no koliko je zahtjevno dokazuje činjenica da dvoje kuhara nije uspijelo uči u konačni zbroj ocjena A, B i C kategorije.  



U prvoj kategoriji za prvaka, natjecatelji su morali pripremiti četiri vrste malih zalogaja odnosno fingrfooda po 8 porcija te svečanu hladnu platu od piletine, iznutriuca od peradi i svinjske ili teleće koljenice. Umjetnost kuhanja u kategoriji B odnosno toplom glavnom jelu jedna je od kategorija gdje kuhari mogu najviše izraziti svoju kreativnost.

Ujedno je ovo bila i najbrojnija kategorija. Kategorija uključuje dvije podkategorije te su natjecatelji morali pripremiti glavno riblje jelo od tune te mesno glavno jelo sa telećom lopaticom.



Jedna od najatraktivnijih kategorija ovogodišnjih Dana hrvatskog kulinarstva je upravo kategorija C popularno zvana „mistery box“. Natjecatelji su na licu mjesta dobili zadane teme i popis namirnica koje smiju koristiti, te bez pomoći litareture, kolega ili interneta morali su u vremenskom periodu od 2 sata napisati recepte za 4 slijeda: ragu juha kao prvi slijed, Vol au vent za predjelo, ramstek je bio zadan za glavno jelo, a kolač od sira za desert.

Slijedećeg dana recepture su morali realizirati u samo 4 sata te jela pripremiti u 3 porcije. Šime Vučetić, slavio je u sve tri kategorije i tako uvjerljivim rezultatima postao Državni kuharski prvak za 2015. godinu.

Ove godine natjecanja i bogat popratni edukativni program održavali su se u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama od 24. do 27. studenog.  

 
   

Komentari