HDZ: Da je Županija štedjela, novca za besplatan prijevoz srednjoškolaca bi bilo

Objavljeno: 04.09.2013. 11:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Županijska organizacija HDZ-a danas je u svojim prostorijama, u centru Varaždina, održala konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli svoje neslaganje s načinom financiranja prijevoza srednjoškolaca.

Cijeli postupak donošenja odluke sufinanciranja prijevoza u Županijskoj skupštini je šlampavo pripremljen, rekao je danas predsjednik varaždinskog HDZ-a Anđelko Stričak.

>> Roditelji srednjoškolaca autobus će plaćati 100, a vlak 30 kuna

Upravo zbog svega navedenog HDZ je uputio amandmane na navedene prijedloge odluke.

- Županijske službe imale se vremena pripremiti prijedlog za Skupštinu. Ako postoji kriterij udaljenosti do škole onda se moglo nakon upisa znati koliko učenika prevaljuje koju udaljenost i koliko će to koštati. Iznenadilo nas je da naše amandmane nisu podržali Laburisti. Postavlja se i pitanje javne nabave. U članku 3, na koji smo dali amandman, mi smo predlagali da se ukine diskriminacija na osnovu udaljenosti od škole te školovanja u susjednim županijama - istaknuo je Stričak.

Kao primjer je HDZ istaknuo da je iz nekih županijskih rubnih općina učenicima lakše ići u susjednu županiju na školovanje, a problem je što time ne dobivaju sufinancirani prijevoz.

- Taj članak bi trebalo mijenjati je ne smijemo dozvoliti da se učenici koji se školuju u susjednim županijama diskriminiraju. Nekima od naših čelnika nije jasno da kad roditelji moraju sufinancirati prijevoz on onda nije besplatan. Županija je potrošila na PR usluge Ankici Mamić 313 000 kn, savjet župana košta 800 000 kn, protuzakonite radnje župana Štromara dovele su do toga da je Županija trebala isplatiti 125 960 kn Miljenku Ernoiću. Tu su već uštede za kojih 1,3 milijuna kuna. Evo, već je prošle godine prijevoz mogao biti besplatan - smatra Stričak.

HDZ smatra da postoji mogućnost uštede i kod javno - privatnog partnerstva što se tiče pada cijene građevinskog materijala koje su pale, a anuiteti za ovakvo partnerstvo nisu smanjeni. Uštede županijskog novca, prema HDZ-u, mogle bi se napraviti i kroz plaćanje komunalija u objektima javno - privatnog partnerstva te preusmjeriti prema prijevozu.

- Zanima me kako to da nema novaca za besplatan prijevoz, na pretprošloj sjednici Županijske skupštine župan se hvalio da je poslovao s 5 milijuna kuna plusa - istaknuo je Stričak.

Osim prijevoza HDZ-ovci su komentirali i situaciju u Vukovaru.

- Ivana Simić Bodrožić, prognanica iz Vukovara koja je napisala knjigu "Hotel Zagorje", najbolje je komentirala ovu situaciju. Rekla je da je onaj udarac čekićem o tablu nije udarac ni o tablu ni o ćirilicu nego na sve one masovne grobnice koje se nalaze oko Vukovara, a Srbi ne žele reći gdje su one. I mi iz Varaždina još tražimo kosti naših pet policajaca. Moja poruka je da su Vukovarci mogli 1991. mogli računati na Varaždin pa mogu i danas. Čini mi se da su svi potezi Milanovićeve vlade pisani ćirilicom jer su većini građana Hrvatske nerazumljivi, od Lex Perkovića na dalje. Ništa ne znam o tome tko je takav zakon izglasao, ali ja si takav postupak ne bih dopustio - rekao je Stričak.

Komentari