nacionalne manjine na korzu

"Imamo sreću da živimo u Varaždinskoj županiji" - dobar odnos izvršne vlasti i predstavnika nacionalnih manjina

Objavljeno: 21.05.2016. 13:31

Zadnja izmjena: 21.05.2016. 14:17

Foto: Sonja Ognjenović

Prvi Dan nacionalnih manjina u organizaciji Grada Varaždina održava se cijeli dan s ciljem upoznavanja baštine svih nacija koje žive u našem društvu. Svoju kulturu u obliku gastronomskih slastica, narodnih pjesama i plesa, rukotvorina i knjiga, na Korzu je prezentiralo je 5 nacionalnih manjina koje žive u Varaždinskoj županiji. U programu koji će se nastaviti cijeli dan, a završiti u Koncertnoj dvorani HNK, sudjeluje 10 nacionalnih manjina.  

Jana Vrček, pripadnica slovenske nacionalne manjine koja već 16 godina živi u Varaždinu, otkrila nam je tajnu dobrog suživota i njegovanja vlastitog kulturnog identiteta: "Uzmeš nešto novo, doneseš nešto svoje i kultura ide dalje."

Alenka Veltruski stigla je iz češke besede Ljudevit selo kako bi prezentirala svoje kreativne ručne radove, zajedno s drugim ženama iz radionice u kojoj se okupljaju. 

"Najnormalnije se osjećamo, pogotovo zato jer živimo blizu Daruvara koji je središte češke nacionalne manjine."

Na pitanje kakav je ustvari suživot manjina i većinskog naroda na ovom području, predstavnik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije, Milan Mirčetić odgovara: "Manjine ne trebaju biti u strahu, nismo ugroženi u ovoj županiji. Ipak, malo nas brinu trenutna politička događanja, ali ljudi trebaju živjeti kao ljudi, a politika neka radi svoj posao."

Večernji program na Velikoj sceni bit će formalnijeg karaktera gdje će se na daskama naći preko 150 izvođača iz redova nacionalnih manjina potpomognutih Varaždinskim folklornim ansamblom. 

 

Komentari