Vojarna u Optujskoj otvorila vrata

Varaždinci uz turističke vodiče doznali sve o zapuštenom vojnom kompleksu

Objavljeno: 20.02.2016. 16:39

Zadnja izmjena: 20.02.2016. 16:43

Foto: Josip Novak

U Varaždinu je u subotu u sklopu projekta 'MAPS' održan prvi dan otvorenih vrata vojarne u Optujskoj ulici. Ovu priliku iskoristili su brojni znatiželjni građani kako bi od turističkih vodiča i djelatnika Gradskog muzeja doznali njima nepoznate pojedinosti o ovom zapuštenom vojnom kompleksu...

Grad Varaždin s partnerima, Gradskim muzejom, Društvom arhitekata, Društvom turističkih vodiča te Petim mjesnim odborom i još desetak udruga, institucija i pojedinaca, sudjeluje u europskom projektu osmišljavanja Optujske ulice, pojasnio je ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini.

- Riječ je projektu 'Military assets as public spaces', a Varaždin u njemu sudjeluje uz gradove u Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj koji također žele bivše vojne objekte privesti svrsi. Njima ćemo dati civilnu funkciju, a svoje namjere želimo javno predstaviti građanima – naglasio je Bojanić Morandini.

Obilazak vojarne građanima olakšala je i muzejska savjetnica Spomenka Težak koja je znatiželjnicima pojasnila kakvu su namjenu imale i najstarije zgrade u vojarni koja se neko vrijeme u bivšoj državi zvala 'Kalnički partizani'.

Također, građani su u ovoj prigodi upoznati sa spomenutim projektom uz pomoć grafičkih prikaza i maketa koje su bile postavljene u prostoru jahaonice.

Inače, dio objekata bivše vojarne koristi Državni arhiv i Udruga veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin.

- Postoji interes Sveučilišta Sjever i za korištenje najveće zgrade koja je prepoznatljiva zbog žute fasade. Želja nam je dati život ovom prostoru i maknuti ogradu. Trebat će za sve vremena jer znamo koliko je vremena prošlo od prenamjene prostora i zgrada bivše vojarne u Jalkovečkoj ulici – zaključio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Kako je to sve skupa danas izgledalo pogledajte u našoj galeriji fotografija:

Komentari