Centar "Tomislav Špoljar" domaćin stručnog skupa edukacijskih rehabilitatora

galerija-images/strucni skup coo ts

Objavljeno: 16.04.2015. 18:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: V. Mihalić

Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar domaćin je dodnevnog stručnog skupa Saveza edukacijskih rehabilitatora, a polaznici i gosti će učiti o poučavanju primjenom dramskih tehnika.

Savez edukacijskih rehabilitatora odabrao je Varaždin za interdisciplinarni skup pod nazivom "Uloga učitelja u ostvarivanju interakcije i poučavanja primjenom dramskih tehnika". Na skupu sudjeluju gosti-predavači sa Sveučilišta Helsinki i zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, kao i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Varaždinske županije te Agencije za odgoj i obrazovanje.

- Glavni naglasak je na učiteljskim performansima u razrednoj nastavi. Idemo na to da svaki učitelj mora biti svjestan svog vlastitog tijela i kako se ponaša na nastavi da bi postigao neku reakciju i uspjeh u poučavanju kod učenika. Taj prvi kontakt i interakcija je preduvjet uspješnog poučavanja i obrazovanja. Ugostili smo učitelje s odsjeka za obrazovanje učitelja Sveučilišta u Helsinkiju, koji u svoj nacionalni kurikulum uvode dramske tehnike i dramski odgoj upravo da bi se učiteljima omogućila bolja prilagodba razrednom odjelu - rekao je Zlatko Bukvić, pedagog u Centru "Tomislav Špoljar".

Na ovom skupu organizatori su objedinili interdisciplinarne stručnjake koji su iz područja obrazovanja djece s teškoćama u razvoju, kao i bez teškoća, zatim stručni suradnici, varaždinsko kazalište, zagrebački Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Učiteljski fakultet, a skup je prepoznat u širem krugu, a ne samo isključivo u obrazovanju. Podršku skupu dala je i Varaždinska županija.

- Varaždinska županija svesrdno podržava ovaj skup, skup ljudi koji se bave edukacijskom rehabilitacijom u školama, što je nažalost sve više potrebno i u institucijama kao što je to Centar Tomislav Špoljar, ali isto tako i u našim redovitim obrazovnim institucijama jer sustavom integracije sve je više  djece s invaliditetom i posebnim potrebama u redovnom obrazovnom sustavu. Iz tog razloga drago mi je da se ovdje okupilo toliko mnogo edukacijskih rehabilitatora - istaknuo je varaždinski dožupan Alen Kišić.

Kao Županija, naveo je Kišić, pokazuju visoku razinu senzibiliteta prema ovoj problematici. Kao primjer, istaknut je najveći projekt iz te domene, projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi koji samo za ovu školsku godinu vrijedi tri milijuna kuna.

- Isto tako imamo i razne vidove pomoći, od nabavke udžbenika, do opremanja škola, kao što je to Centar Tomislav Špoljar. Sve zajedno, želimo pokazati taj senzibilitet i pokazati da u našim školama nema razlike između djece koja imaju posebne potrebe i ostale djece - rekao je Kišić.

Osim predavanja, održat će se i radionice kao što su primjerice "Dramske tehnike u edukaciji i rehabilitaciji" i "Zvukoterapija", a predavači sa Sveučilišta u Helsinkiju istaknuli su kako je iskustvo pokazalo da djeca, odnosno učenici jako dobro prihvaćaju dramske tehnike u nastavi. Stručni skup trajat će do sutra, 17. travnja.

 {gallery}strucni skup coo ts{/gallery}

Komentari