Građevina izlazi iz krize - kreće projekt koji će pomoći građevinarima na birou

Zoran Hajek, ravnatelj Graditeljsko prirodoslovne i rudarske škole Varaždin

Objavljeno: 11.01.2016. 11:24

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 08:31

Foto: Darija Rogina

Danas je u Županijskoj palači održan okrugli stol na temu „Identificiranje tržišnih potreba poslodavaca za vještinama i znanjima građevinskih radnika“. Riječ je o projektu koji provodi varaždinska Graditeljsko prirodoslovna i rudarska škola zajedno s Karlovačkom županijom te Mješovito industrijsko obrtničkom školom iz Karlovca... 

 Na okruglom stolu nazočili su ravnatelj Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole iz Varaždina, Zoran Hajek te zamjenik župana Varaždinske županije, Alen KišićNaime, projekt naziva "Razvoj obrazovnih programa za građevinska zanimanja u području energetski učinkovite gradnje" je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda te je njegova ukupna vrijednost 791.066,10 kuna i od toga je bespovratna potpora  751.512,80 kuna. Ciljevi projekta uključuju novi standard kvalifikacija te 2 nova programa usavršavanja u području energetski učinkovite gradnje. 

Tom je prilikom ravnatelj varaždinske škole Zoran Hajek rekao je da je riječ o projektu u kojem je naglasak na unaprjeđenju obrazovanja odraslih dodavši da je činjenica da je u zadnjih 7-8 godina krize drastično smanjeno zapošljavanje u graditeljstvu: 

- Pokazala se potreba za sanacijama i energetskih obnovama postojećih, zatečenih zgrada. Na Zavodu postoji veliki broj građevinskih radnika koji imaju temeljna građevinska znanja, ali nemaju znanja korištenja novih suvremenih tehnika i materijala, rekao je Hajek

Istaknuo je da će projekt omogućiti upravo tim radnicima da steknu dodatna znanja te da im se to, u konačnici, upiše u radnu knjižnicu. Trajanje projekta je godinu dana - započeo je 1.12.2015. te će završiti 30.11.2016.

U prvoj fazi projekta izradit će se standard kvalifikacija te dva standarda zanimanja. 

- Jedno će zanimanje biti za građevinske radnike - fasadere, a drugo je standard zanimanja za građevinske tehničare i energetski učinkovitu gradnju. Cilj je osposobiti radnike koji su na Zavodu za zapošljavanje i trenutno si ne mogu naći posao, zaključio je Hajek. 

Zamjenik župana Alen Kišić osvrnuo se na građevinsku djelatnosti istaknuvši da je to jedan vrlo bitan segment za Varaždinsku županiju. Naime, u županiji je preko 3000 ljudi zaposleno u tom sektoru i na tržištu djeluje 324 poduzeća i oko 220 obrta. Dodao je da se, nakon 7 kriznih godina, sektor građevinarstva polako oporavlja i zbog toga su potrebni kvalitetni kadrovi. 

- Projekt je važan zbog projekta aglomeracije vrijednosti 600 milijuna kuna, te energetske obnove zgrada. Građevinsko zanimanja je i dalje jedno od 7 deficitarnih zanimanja i županija stipendira studente. Njihov interes i dalje postoji i napokon će se otvarati radna mjesta u građevini, zaključio je Kišić. 

Komentari