Najavljena kandidatura

HDZ-ov Bistrović u utrci za načelnika Cestice

Objavljeno: 14.01.2016. 11:08

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:19

Foto: Darija Rogina

Danas je održana tiskovna konferencija HDZ-a na kojoj su govorili Tomislav Lazar, predsjednik Vijeća Općine Cestica te Stjepan Bistrović, nezavisni vijećnik. Tema su bili prijevremeni izbori te trenutna politička situacija u općini...

Kao što je poznato, Općina Cestica jedina je od 22 općine Varaždinske županije u kojoj proračun nije prihvaćen te uskoro slijede prijevremeni izbori za koje je načelnik Mirko Korotaj već najavio kandidaturu. HDZ zasad nema sigurnog kandidata te je Tomislav Lazar istaknuo da će se o kandidatu dogovoriti poslije stranačkog sastanka. Ipak, Stjepan Bistrović kazao je kako ne bježi od odgovornosti te da će se najvjerojatnije, kao što je već rekao, kandidirati. 

Prisutnima se prvo obratio Tomislav Lazar koji je pojasnio tijek događanja te istaknuo da je početkom prosinca zatražio dokumentaciju u kojoj je, kako kaže, bila sljedeća „krvna slika“ Općine: nepodmirene obveze Općine u iznosu od 7,9 milijuna kuna, žiro račun je bio u neprekidnom minusu 9 mjeseci i početkom prosinca iznosio je - 316.000 kuna, prihodi proračuna su bili ostvareni sa 55%, a rashodi sa 67%: 

- Zbog tih katastrofalnih podataka u narednim danima zatražio sam detaljan uvid u sve rashode općine i prilikom toga sam uvidio da je načelnik velik dio troškova napravio mimo znanja Općinskog vijeća, tj. vijećnika, rekao je Lazar dodavši da su na sjednici 23. prosinca u amandanu predložili da se zbog alarmantne financijske situacije postignu uštede u svim stavkama koje neće narušiti životni standard građana.

Jedan od zahtjeva vijećnika koji su glasovali protiv proračuna bile su mjere štednje te su zatražili da u njima sudjeluju svi zaposlenici općine, kao i načelnik, zamjenik načelnika te vijećnici prema modelu koji je implementiran u Općini Bednja. Lazar je ujedno naglasio da su ostali veći rezovi bili predviđeni u troškovima za promidžbu općine, gdje su predlagali smanjenje za 125.000 kn te smanjenje troškova domjenaka s predviđenih 80.000 kn na minimalni mogući iznos. HDZ-ovci su demantirali, kako kažu, izjave načelnika da su njihovi prijedlozi zapravo udar na standard građana: 

- Sve stavke koje su bitne za standard građana kao što je financiranje vrtića, stipendije, socijalna davanja, udruge i vatrogastvo u Proračunu smo predvidjeli u jednakom iznosu kao i u 2015. godini, rekao je Lazar dodavši da HNS i SDP u Cestici jednostavno ne žele prihvatiti uštede na sebi i samoreklamiranju načelnika.

Predsjednik općinskog vijeća ujedno je istaknuo da je neistina da je načelnik prihvatio 14 od 17 Amandmana jer su, ističe, predložili ukupno samo jedan Amandman. 

- Načelnik nije htio prihvatiti moj prijedlog da tijekom godine Vijeće rebalansom poveća ili smanji određene stavke, nije htio ni pripremiti Odluku o privremenom financiranju čime bi dao priliku sebi i Općinskom vijeću da u tri mjeseca usuglasimo Proračun i tako izbjegnemo izbore te nije predložio rebalans Proračuna za 2015. godinu, a zbog velikog jaza u izvršenju prihoda i rashoda očito je da ga je trebalo uravnotežiti, zaključio je Lazar dodavši da je ostvareno 62% planiranog proračuna. 

S njim se složio i nezavisni vijećnik Stjepan Bistrović, koji je, podsjetimo, na parlamentarnim izborima bio na platformi Mosta za III. izbornu jedinicu. Oštro je kazao kako Općina Cestica ide u krivom smjeru te ju vode nesposobni ljudi: 

- Glavni problem pojavio se kad smo dirnuli u plaće podobnih, a ne sposobnih. Zanima me što radi načelnik za svoju plaću, osim što se bavi kupovanjem glasova vijećnika, rekao jeBistrović te zaključio da će se najvjerojatnije kandidirati. 

 

 

Komentari