HDZ-ovci širom županije obilježili Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

Objavljeno: 23.08.2015. 18:51

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:40

Gradske i Općinske organizacije Hrvatske demokratske zajednice s područja Varaždinske županije, u nedjelju 23. kolovoza, obilježile su Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, te se prisjetile svih žrtava komunističkih, fašističkih, nacional-socijalističkih i drugih totalitarnih sustava.

Gradska organizacija HDZ-a Varaždin Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježila je polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod Spomen križa žrtava ubijenih nakon završetka Drugog svjetskog rata kod Dravske šume, Gradska organizacija Novi Marof i Općinska organizacija Ljubešćica na grobištu Paka, Općinska organizacija Gornji Kneginec na grobištu Kolnjak, Gradske organizacije Ivanec i Lepoglava te Općinska organizacija Bednja u Višnjici u podnožju Ravne gore kod Križa, Gradska organizacija Varaždinske Toplice i Općinska organizacija Vinica kod križeva na mjesnim grobljim.

Inicijativu za uspostavu dana sjećanja pokrenula su 409 člana Europskog parlamenta 23. rujna 2008. godine, a već iduće godine, 2. travnja 2009. godine Europski parlament donosi Rezoluciju o europskoj savjesti i totalitarizmu sa 533 glasova za, 44 protiv i 33 suzdržana. Tom Rezolucijom pozvani su parlamenti i vlade svih država članica EU, država kandidatkinja za EU kao i zemalja povezanih s EU, na usvajanje i provedbu Rezolucije. Europski parlament u svojoj preporuci naglasio je da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji.

Hrvatski sabor donio je Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog pokreta u Hrvatskoj. U Deklaraciji je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava. Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Komentari