predizborno rođendansko slavlje

eTV|FOTO: Plenković došao podržati Damira Habijana pred HDZ-ovcima iz cijele županije

Objavljeno: 20.02.2017. 20:29

Zadnja izmjena: 20.02.2017. 22:13

Foto: Viktor Hranić

Pred stotinama oduševljenih HDZ-ovaca iz cijele županije i njihovih gostiju, premijer Andrej Plenković dao je punu potporu Damiru Habijanu i njegovoj kandidaturi za gradonačelnika Varaždina.

S obzirom da HDZ još nije istaknuo svog kandidata za župana, svjetla pozornice pripala su njihovom kandidatu za gradonačelnika, koji je iskoristio ovu priliku da predstavi svoj program sažet u paroli 'Varaždin iznad politike' i da svojim stranačkim kolegama obeća kako ih neće iznevjeriti i da će ispuniti sva njihova očekivanja.

A ta su se očekivanja jako dobro mogla osjetiti u samoj atmosferi skupa, u opetovanim isticanjima da je HDZ najznačajnija stranka u povijesti Hrvatske. Ponijet atmosferom prvi govornik Anđelko Mihalić - koji je uglavnom evocirao rane dane HDZ-a i Domovinski rat - zaustio je čak kako sada imaju povijesnu šansu osloboditi vlast u županiji i Varaždinu. Euforičan je bio i županijski šef HDZ-a Anđelko Stričak koji je govor završio sjedinjavanjem Tuđmanove, Sanaderove i Plenkovićeve parole - 'Zna se, idemo dalje, vjerodostojno'.

'Tome u svibnju dolazi kraj!'

Habijan se u svom govoru - koji je praktički postao središnji na skupu - prvo se obrušio na politiku podjela, degradaciju, stranačko zapošljavanje i sve ostale probleme koje on vidi u sadašnjoj lokalnoj vlasti.

- Tome dolazi u svibnju kraj! - izjavio je standardno mirni Habijan, izazvavši snažan aplauz prisutnih. - Ja sam protiv politike podjele i bavljenja prošlošću, govorit ću samo o sadašnjosti, o problemima koje ljudi imaju i ponuditi realna rješenja.

Iznio je i svoje glavne programske točke - stavljajući obrazovanje na prvo mjesto i iznoseći viziju Varaždina kao doma tisućama studenata, koji će se najviše posvetiti učenju informacijskih tehnologija, zelenog gospodarstva i logistikom. Habijan je izjavio kako želi od Varaždina ponovno načiniti regionalni centar, vratiti institucije koje su otišle iz njega u druge županije i ponovno uspostaviti vertikalu država - županija - grad.

Iznio je i svoje osnovne ideje po pitanju kulture, zalažući se, između ostalog, za osnivanje studija barokne glazbe kao nadogradnje glazbene škole. Osvrnuo se i na pitanje Opće bolnice Varaždin, kritizirao političke smjene i zastoj projekata te govor završio stavljanjem interesa grada na 1. mjesto.

'Habijan - simbol HDZ-a'

Premijer Plenković je bio više svečarski raspoložen, pa se tako najviše osvrtao na uspjehe HDZ-a te mjere i aktivnosti sadašnje vlade kojoj je na čelu. I dok je Habijan stavio obrazovanje na prvo mjesto, Plenković je u svom govoru prvo istaknuo povećanje sredstava za obranu te zalaganje za prava branitelja. Od prioriteta je naveo i rješavanje loše demografske situacije, poticanje gospodarstvenika i obrtnika, solidarnost sa socijalno ugroženima i brigu za radnike.

Od aktivnosti je osobito naglasio partnerstvo vlade i županija, kao i teme koje su bitne za lokalne sredine. Završnica i glavni naglasak premijerovog govora bio je na Habijanu kao - kako ga je nazvao - simbola HDZ-a ukorijenjenog u život zajednice.

- Ovaj profil HDZ-a leći će za nekoliko godina na plodno tlo na ovim prostorima. Iznjedrite kandidate koji će svoji radom i ugledom dodati vrijednost HDZ-u. - pozvao je Plenković na jedinstvo lokalne pripadnike stranke, uz nadu da će na ovim izborima HDZ učiniti iskorak u svim sjevernim županijama.

Komentari