Varaždinske Toplice ponovno ostale bez predsjednika Gradskog vijeća

Objavljeno: 05.05.2015. 12:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: V. Mihalić

Sa svega dvije sjednice u nogama i šest mjeseci nakon što je izglasan za predsjednika Gradskog vijeća, bivši laburist Stanko Medvedec podnio je pisanu ostavku s navedene funkcije.

Varaždinske Toplice tako su u svega pola godine ostale i bez drugog predsjednika Gradskog vijeća, a nova sjednica trebala bi se sazvati u roku od 30 dana.

Još u studenom je ostavku na tu funkciju podnio Petar Ratković, a njegovo mjesto zauzeo je tada laburist, a danas nezavisni vijećnik Stanko Medvedec.

Medvedeca tada nisu podržali oporbeni vijećnici HDZ i HSLS, ali su ga podržali SDP i HNS. Da se situacija stubokom promijenila vidjelo se na neformalnom sastanku kojeg je Medvedec sazvao prošlog tjedna i tražio podršku klubova vijećnika.

Da se u topličkom Gradskom vijeću kaputi okreću i više nego što je to potrebno, bilo je vidljivo kada su Medvedecu podršku dali HDZ i HSLS. Njihova podrška čudi tim više što su prije šest mjeseci, kada je Medvedec gotovo ucjenom došao na mjesto predsjednika Gradskog vijeća, HDZ-ovci i HSLS-ovci odbili doći na sjednicu na kojoj je Medvedec izglasan za predsjednika Gradskog vijeća.

Kako nam je rekla toplička gradonačelnica Goranka Štefanić, njihovu moralnu podršku, onu HNS-a i SDP-a, Medvedec nema.

- Moralno ne možemo podržati Stanka Medvedeca, jer više nije u laburistima, a na temelju toga je bio izabran za predsjednika Gradskog vijeća. Ne znam što da komentiram o cijeloj situaciji. Opet trošimo vrijeme i energiju na političke igre, umjesto da se u potpunosti posvetimo projektima. Sada treba što prije sazvati sjednicu Gradskog vijeća na kojem će se Medvedeca razriješiti dužnosti - istaknula je Štefanić.

S obzirom na to da je Medvedec podnio ostavku, više nema izglasavanja povjerenja već će ga se automatski razriješiti s dužnosti, a nova sjednica trebala bi se sazvati u roku od 30 dana. Pitanje koje se tada postavlja jest tko će biti novi predsjednik Gradskog vijeća. Snage su u Gradskom vijeću podijeljene 7:7 uz jedan glas, onaj Stanka Medvedeca.

Postupci Medvedeca čude ako se uzme u obzir da nije birao sredstva kako doći do funkcije predsjednika Gradskog vijeća. Problemi su navodno nastali kada je zbog ostavke većine članova Izvršnog odbora topličkih laburista, Medvedec automatizmom prestao biti predsjednik topličkih laburista. Nije dugo prošlo i on je izašao iz stranke. Laburisti traže da vrati mandat u Gradskom vijeću s obzirom na to da navodno postoji i potpisani sporazum o vraćanju mandata ako se izađe iz stranke. 

Topličkim gradskim vijećnicima sada ne preostaje ništa drugo nego izabrati novog predsjednika. Hoće li novi predsjednik Gradskog vijeća biti treća sreća ili ne, vidjet će se vrlo skoro. Ono što je očito jest da zasad sreće s Gradskim vijećem u Varaždinskim Toplicama nema.

Komentari