o padu vlade

Jesu li novi izbori najbolje rješenje: Habijan i Čehok protiv, a Martinčević, Habuš, Kišić i Avar za nove izbore

Objavljeno: 16.06.2016. 17:51

Zadnja izmjena: 16.06.2016. 19:12

Vlada je pala - vijest je koja u proteklih sat vremena odvaznja u svim medijima. Naime, nakon manje od pola godine na vlasti, Sabor je danas izglasao opoziv premijera Tihomira Oreškovića, čime je Vlada MOST-a i Domoljubne koalicije doživjela svoj krah. Donosimo kako o aktualnoj političkoj situaciji u državi razmišljaju varaždinski političari.

Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, nedavno je već izrazio stav gradskog odbora HDZ-a, da bi Karamarko trebao otići iz Vlade. Današnji razvoj događaja vidi kao nešto što se moglo izbjeći, a smatra da su u posljednjih 6 mjeseci najviše patili građani.  - Novi izbori nemaju smisla, zbog gubitka vremena i novca. Hrvatska nema niti jedan da za izgubiti, a kamoli mjesec ili dva. Vidjet ćemo kako će biti" - komentirao je.

Dožupan Alen Kišić (SDP) smatra da je vrijeme da sve ovo završi i da se ide s novim izborima. Situaciju proteklih 6 mjeseci je okarakterizirao kao politički eksperiment koji se u Hrvatskoj pojavio prvi put suradnjom HDZ-a i MOST-a, a koji nije uspio. - Ne vjerujem u mogućnost preslagivanja, jer to znači nove eksperimente i novo mučenje hrvatskih građanki i građana - konstatirao je. Izrazio je i nadu da će MOST-ovci održati svoju riječ te potpisati samoraspuštanje ukoliko se Orešković pozove.

Gradonačelnik Varaždina pak smatra da je ova situacija bila očekivana od samog početka, pošto je MOST pregazio sve što je obećavao. Habuš (HNS) je mišljenja da je Orešković "bačen grlom u jagode" te kako su novi izbori najrealnija opcija za postizanje bolje situacije.

Reformistica Natalija Martinčević također vidi odgovornost za nastalu situaciju u HDZ-u, a pogotovo MOST-u. Smatra da se MOST bavio samo kadroviranjem, a da nije ostvario nikakve programe koje je obećavao. U novim izborima ne vidi pronalazak bolje situacije, pošto će i dalje uz MOST, u Saboru sjediti nešto više zastupnika Živog zida, za koji smatra kako nema konkretnog rješenja. 

Za nezavisnog gradskog vijećnika Zlatana Avara, novi izbori "nisu bauk". -To je način na koji građani nekog nagrađuju ili kažnjavaju - objasnio je te dodao da nije iznenađen novonastalom situacijom pošto je prema njegovu mišljenju u svemu bilo previše osobnog interesa, koji treba ostaviti po strani kad se ulazi u koaliciju.

Bivši gradonačelnik Čehok izjednačuje neozbiljnost i Vlade i oporbe te ne misli da će novi izbori donijeti "čistiju" situaciju u državi.

 

 

Komentari