Zlatan Avar o autotaksi prijevozu: Kako namjeravaju "preveslati" Gradsko vijeće

Objavljeno: 10.03.2015. 15:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/A. Švoger

Uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, što je zakazana za 12. ožujka, nezavisni vijećnik Zlatan Avar poslao je na adresu Gradske vijećnice, odnosno gradonačelnika Gorana Habuša i njegovog zamjenika Vjerana Radelića, pismo u kojem se protivi Prijedlogu odluke o uređivanju autotaksi prijevoza.

U svom pismu navodi kako ne može prihvatiti prijedlog odluke u kojoj se ključne točke Odluke poput broja dozvola, godišnje naknade, lokacija i broj autotaksi stajališta utvrđuju naknadno Zaključkom gradonačelnika.

- Očito je da se prijedlogom ovakve odluke ponovo želi zaobići institucija Gradskog vijeća Grada Varaždina. Nadalje, velik broj gradova koji su već riješili pitanje autotaksi prijevoza sve potrebne odredbe, a pogotovo one ključne ugradili su u Odluku o autotaksi prijevozu. Vjerujem da će se predložena odluka izmijeniti kako bi se poštovale sva demokratska načela i norme na koje se toliko često volimo pozivati. Za kraj bi skrenuo pažnju gradskim službama i gradonačelniku na članak 291. Kaznenog zakona koji bi se mogao primjeniti na ovako napisan prijedlog - poručio je u svom pismu Avar.

Češće sazivanje sjednica?

Osvrnuo se i na rok sazivanja sjednica te zatražio da se zaštiti institucija Gradskog vijeća.

- Obrazloženje gradskih službi "da se sjednice Gradskog vijeća u pravilu održavajku svaka tri mjeseca" smatram diletantskim pokušajem opstrukcije rada Gradskog vijeća te stoga apeliram na Predsjednika Gradskog vijeća da poduzme potrebne korake kako bi zaštitio instituciju Gradskog vijeća. Ponovo ću podsjetiti uvažene dame i gospodu iz gradskih službi da je zakonska obaveza sazvati sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina barem svaka tri mjeseca, a češće sazivanje sjednica bilo bi poželjno. S obzirom da me sjećanje dobro služi, podsjetit ću da je većina vijećnika tražila češće sazivanje sjednica Gradskog vijeća - smatra Avar.

Uz priloženo pismo, Zlatan Avar naglasio kako se i dalje ponavljaju iste situacije iz prošle godine. Sjednice se sazivaju rijetko, materijali kasne, a bitne odluke dolaze u posljednji tren.

- Sazove se sjednica Gradskog vijeća, materijali kasne, a bitne odluke poput nagodbe za projekt Biotehnološki park dolaze u zadnji trenutak. Obrazloženje za nagodbu: "Moramo vjerovati odvjetnicima da su sve pročešljali...". A nema obrazloženja kako su došli do iznosa nagodbe od 5 do 6 milijuna kuna. I onda mi danas, sa osam dana kašnjenja dolazi prijedlog prijedlog odluke o uređivanju autotaksi prijevoza. Jasno mi je da našem gradonačelniku nisu baš dragi neki vijećnici i da ga ovakav sastav Gradskog vijeća iritira. Ali nakon što sam proučio priojdlog odluke kolegama vijećnicima, gradskim službama, gradonačelniku i njegovom zamjeniku poslao sam pismo u kojem sam na sve reagirao - rekao je nezavisni vijećnik.

Ništa od rasprave o VELV-u?

Također, Avar je na adresu Gradskog vijeća, odnosno predsjednika Josipa Heheta uputio dopunu dnevnog reda točkom "Informacije o financijskom izvještaju tvrtke VELV doo".

- Sukladno odredbama Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Varaždina trebali smo raspraviti te prihvatiti ili odbiti financijski izvještaj tvrtke VELV u kojoj Grad ima udio od 100 posto. Tijekom prosinca 2014. upozorio sam na nelogičnosti u financijskom poslovanju navedene tvrtke, a gradonačelnik se obvezao da će vijećnici dobiti odgovore na sjednici 15, prosinca. Tada smo primili samo neformalni financijski izvještaj za kojeg je i sam gradonačelnik utvrdio da je sporan. Očekivao sam da ćemo na ovoj sjednici raspravljati o navedenom izvješću, no ono nije na dnevnom redu. Kako bismo ipak dobili relevantne odgovore o financijskom poslovanju tvrtki u kojima Grad Varaždin ima udio, predložio sam ovu točku dnevnog reda - rekao je Avar.

 

Komentari