Kako će nestati Nogometni klub Varaždin i više od 80 godina tradicije?

Objavljeno: 12.03.2015. 20:14

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

U prostorijama Nogometnog kluba Varaždin u četvrtak je održana konferencija za medije u kojem je trener Varaždina Miljenko Mumlek najavio susret 18. kola 3.HNL Istok protiv Oriolika. No, sportski dio ipak pada u drugi plan jer će nakon završetka sezone Nogometni klub Varaždin vrlo vjerojatno otići u stečaj.

Klub u kojem su stasali mnogi vrhunski nogometaši kao što su Vugrinec, Mumlek, Manola, Miljenović, Brlenić, u novije vrijeme Brezovec, Rog i Cvek, otići će u zaborav. Ostat ćemo svjedoci trogodišnjeg tapkanja u mjestu i pustim pričama o pretvorbi i privatizaciji.

Priča o privatizacija Nogometnog kluba Varaždin započela je prije deset godina. O njoj je glasno je govorio Ivan Topolnjak, tadašnji predsjednik NK Varteksa, 2008. godine. Iste godine privatiziran je Hajduk pa je model privatizacije trebao biti sličan splitskom modelu. Topolnjak je tad pričao da cijena dionica kluba ne bi trebala biti previsoka te bi one bile dostupne svim simpatizerima i navijačima bijelo-plavih. Prodajom dionica osigurala bi sredstva za isplatu dugovanja koja su tada iznosila 12 i pol milijuna kuna, a namaknulo bi se i dodatnih 15 milijuna za novu sezonu.

No, ništa se od toga se nije dogodilo, Topolnjak je krajem lipnja 2009. godine podnio ostavku, a na predsjedničkoj poziciji zamijenio ga je Zlatko Horvat. Iz njegovih ustiju riječ privatizacija nije baš tako često izlazila, već se bavio ostalom problematikom. Za Horvatove vladavine klub iz Zagrebačke 94 promijenio je ime. Bilo je to u ljetu 2010. godine kada je Skupština kluba donijela odluku, uz objašnjenje da će to privući više sponzora.  No, klub je tonuo sve dublje i dublje pa je Horvat 27.veljače 2012. godine podnio ostavku s mjesta predsjednika.

Zamijenio ga je zagrebački poduzetnik Boris Solomun koji nije imao vremena razmišljati o privatizaciji kluba, već se bavio skidanjem blokade kako bi varaždinski prvoligaš odigrao susrete 1.HNL. Vjerovnici blokadu nisu povukli uoči susreta s Cibalijom pa je klub izbačen u najniži rang natjecanja. Cijelu jednu sezonu Nogometni klub Varaždin se nije natjecao, a prošle sezone ubačen je u 3.HNL Sjever. Na čelo kluba u rujnu prošle godne stigao je dožupan Alan Košić, dok su za potpredsjednike izabrani dogradonačelnik Vjeran Radelić i dožupan Alen Kišić.

Privatizacija kluba tada se ponovo aktulizirala i isticali su da im je zadatak provesti proces preoblikovanja. No, u prosincu iste godine Košić i Kišić dali su ostavke uz tvrdnje "napravili smo svoje".  U ožujku prošle godine održana je izvanredna Skupština kluba, na čelnu poziciju zasjeo je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, a u Izvršni odbor ušli su gradski vijećnici Željko Bunić i Zlatan Avar koji su s gradonačelnikom oformili skupinu za proces preoblikovanja i privatizacije.

Na koncu oni su predali elaborat Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta, no vrlo vjerojatno od preoblikovanja neće biti ništa. Klub će tako morati ići u stečaj.

- Najlakše je pokrenuti stečaj i izbrišu se sve obveze. No, odlazi u povijesti veliki brand i simbol Varaždina gdje su stasali i stasaju mnogi igrači. Nije dobro iskomunicirano rješenje za spas kluba i jedan čovjek to ne može voditi, mora postojati zajednička akcija da bi se rješilo pitanje varaždinskog nogometa - rekao je Branko Ivanković.

Kad bude proglašen stečaj, natjecanje će nastaviti Nogometni klub Varaždin škola nogometa iz Prve županijske lige, a sve selekcije bit će preregistriarane u isti klub. Nakon toga, čelni ljudi NK Varaždina ŠN će se svađati s čelnim ljudima Varteksa iz Jalkovca tko je pravni nasljednik kluba osnovnog 1931. godine. Odgovor je vrlo jednostavan - nitko jer odlaskom u stečaj te kasnijim postupkom likvidacije, NK Varaždin više neće postojati.

Komentari