Prometna policija pojačano će nadzirati pješake kod prelaska ceste

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 06.02.2013. 15:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Varaždinska je policija utvrdila da se prošle godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodilo ukupno 26 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. U tim je nesrećama smrtno stradao jedan pješak, šest pješaka je teže, a 19 njih lakše ozlijeđeno.

Kako je istaknuto, najveću opasnost za pješake predstavlja prelazak ceste izvan pješačkog prijelaza, iako su se prometne nesreće događale i na samim "zebrama".

Stoga iz policije podsjećaju da pješaci, prema zakonu, cestu moraju prelaziti na obilježenom pješačkom prijelazu. Važno je napomenuti da su pješaci dužni prelaziti pješačke prijelaze ako nisu udaljeni više od 50 metara u naselju, odnosno 100 metara izvan naselja.

Pri hodanju u noćnim uvjetima, ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti, pješak koji se kreće kolnikom dužan je biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Prometna će policija u narednom razdoblju, s ciljem zaštite i sigurnosti pješaka u prometu, pojačano nadzirati poštivanje odredbi o prelasku preko pješačkih prijelaza, kao i poštivanje obveze zaustavljanja ispred prijelaza od strane vozača.

Komentari