teški simptomi

Žena iz Ludbrega zabunom ubrala otrovne gljive, obitelj i ona završili u bolnici

Objavljeno: 20.10.2021. 12:38

Zadnja izmjena: 20.10.2021. 12:38

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Četveročlana obitelj iz Ludbrega u subotu se otrovala gljivama koje su nabrali u obližnjoj šumi te su svi završili četiri dana u bolnici. Srećom, izvukli su se bez posljedica.

Kako prenosi Večernji list, gospođa iz Hrastovskog kraj Ludbrega prošle je subote sa šogoricom otišla u šumu kako bi se odmorile. Kišilo je i bilo je blatno vrijeme te je mislila da je u šumi nabrala gljive biserke. Biserke sliče sunčanicama, no manje su, a kako je na njima bilo blata i lišća, gospođe su ubrale najvjerojatnije zelenu pupavku - jednu od najopasnijih gljiva u Hrvatskoj. Iako ne mogu sa sigurnošću znati o kojoj se gljivi radilo, u bolnici su pretpostavili kako je riječ upravo o zelenoj pupavki te su im rekli kako se simptomi nakon otrovanja tom gljivom mogu pojaviti i do 96 sati nakon konzumiranja, a posebno je opasna jer može oštetiti jetru i bubrege. 

Kako je gospođa ispričala za Večernji list, od simptoma su ona i obitelj imali povraćanje i osjećali su se nadrogirano. - Složili smo gljive s jajima za ručak, što je sreća jer ih nije bilo puno pa smo jeli s jajima, a ne čiste, a jeli smo baka i ja koje živimo skupa te šogor i šogorica. Nakon ručka krenula sam pokositi dvorište i umjesto tri stabla vidjela cijeli red. Ušla sam popiti malo vode, pa sam još tako kopala ciklu na vrtu i kad sam se natrag vratila vidjela sam kuhinjske elemente "na redove" i shvatila da nešto nije u redu. Nazvala sam šogoricu koja je rekla da ima glavobolju, a onda je ona zvala šogora koji je u međuvremenu otišao sam u vinograd i već teško govorio - rekla je gospođa.

Komentari