komentar

'Ne znam postoje li u ugovoru Varkoma i GK Grupe predviđene okolnosti pod kojima se može raskinuti'

Varkom, iako je to Uprava najavila, ne može "samo tako" raskinuti ugovor s GK Grupom koja je zadovoljila sve uvjete natječaja, a presude protiv nje nema, nitko ne može reći hoće li je i biti, a niti kada. Nastao je, dakle, pravni problem možda i bez presedana - kojim se u ime Varkoma trenutno bave čak dva neovisna pravna tima, otkrio je nedavno direktor Varkoma Bruno Ister...
Objavljeno: 10.10.2022. 08:36

Zadnja izmjena: 10.10.2022. 08:59

Ako Varkom ne izgradi pročistač, koji je završni projekt više od milijardu kuna vrijednog projekta aglomeracije (kanalizacijskog sustava), izvjesnost njegove penalizacije (kažnjavanja) u istom iznosu je 100-postotna. 

Riječ je o iznosu koji peterostruko premašuje današnju cijenu sanacije bala, te više od 40 puta premašuje spor koji je Varaždinska županije čak 15 godina vodila s državom zbog sufinanciranja izgrađenih škola i dvorana. Varkom, međutim, iako je to Uprava najavila, ne može "samo tako" raskinuti ugovor s GK Grupom koja je zadovoljila sve uvjete natječaja, a presude protiv nje nema, nitko ne može reći hoće li je i biti, a niti kada. Nastao je, dakle, pravni problem možda i bez presedana - kojim se u ime Varkoma trenutno bave čak dva neovisna pravna tima. Otkrio je to gostujući u eTV studiju direktor Varkoma Bruno Ister, a kako cijelu situaciju komentira kao pravnik, pitali smo i vijećnika platforme Budimo grad Hrvoja Petrića.

- Ne znam koji je sadržaj ugovora, ne znam postoje li u tom ugovoru predviđene okolnosti pod kojima se može raskinuti. Da li je gubitak financiranja jedna od tih okolnosti na temelju kojih se može raskinuti, ne znam. Činjenica je da je druga strana ugovorna strana dovela do toga da se gubi financiranje je svakako bitna okolnosti, ali ne znamo da li je dovoljna za raskid. Dakle, mislim da je riječ o temi kojom bi se trebali pozabaviti u prvom redu pravnici i Uprava Varkoma, a ne političari. Iako: Uprava Varkoma su političari, tako da nisam baš nekaj previše optimističan oko ishoda - rekao je Petrić, dodajući kako bi za valjanu prosudbu i komentar trebali tjedni proučavanja dokumentacije i pravne regulative za predmetnu materiju ("To je kao da raspravljamo o operaciji mozga").

 

Komentari