FOTO: Lepoglava je mali grad s velikim srcem koje 19 godina kuca za čipkarstvo

Objavljeno: 17.09.2015. 21:32

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 09:02

Foto: Siniša Sović

Izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, otvorila je u četvrtak 19. međunarodni festival čipke u Lepoglavi. Festival će sve do nedjelje posjetiteljima nuditi bogati programski sadržaj vezan uz čipku i nakit u nekoliko festivalskih izložbenih prostora...

Na ovogodišnjem festivalu bit će predstavljena čipka te nakit od čipke iz 8 europskih zemalja. Festival čipke u Lepoglavi profilirao se kao manifestacija na regionalnoj i nacionalnoj razini. Postao je mjesto okupljanja i povezivanja domaćih i inozemnih udruga i centara, čipkarica i stručnjaka iz raznih znanstvenih i stručnih područja.

Bogatim programskim sadržajima visoke kakvoće – izložbama, znanstveno-stručnim skupovima, predavanjima i radionicama, koncertima te sajmovima rukotvorina – Festival je postao značajan čimbenik u kulturnoj i turističkoj ponudi regije. Ove godine na njemu prvi put sudjeluju izlagači iz Crne Gore i Njemačke, naglasio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Lepoglava je mali grad s velikim srcem koje kuca za čipkarstvo. Ovogodišnjem je Festivalu zemlja partner Republika Slovenija s kojom imamo prijateljske odnose. Ovaj kraj baštini brojna kulturna bogatstva, a lani smo pokrenuli izgradnju centra za posjetitelje koji će zasigurno postati turistička atrakcija – rekao je između ostalog Škvarić u svojem obraćanju okupljenima među kojima je bio veliki broj gostiju i uzvanika iz zemlje i inozemstva.



Naime, svečanom otvaranju su nazočili zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i njegov zamjenik Alen Kišić, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, gradonačelnik Ludbrega i saborski zastupnik Dubravko Bilić, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, te izaslanstva diplomatskih predstavništva Slovenije Australije i drugih zemalja.



 Osim lepoglavskih čipkarica, goste su na ulazu u festivalski šator dočekali Kuburaši – članovi  Kuburaškog društva „Glasna kubura iz Višnjice“ i „Prva kubura“ iz Kamenice, članovi Lovačkog društva „Srnjak – Ravna Gora“ i lepoglavskog KUD-a „Pušlek“.

Inače, Festival prati Hrvatski ured za UNESCO te UNESCO-ov ured u Parizu, što je osobito priznanje. Prepoznaju ga i novčano podupiru Ministarstvo kulture, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma Republike Hrvatske te mnogi donatori i sponzori. Varaždinski župan Predrag Štromar pohvalio je organizatore Festivala i sve građane Lepoglave.

Ovi ljudi žive za Festival već 19 godina, a njihov trud cijene izlagači i posjetitelji iz stranih država. Turisti u Lepoglavi zaista mogu doznati sve što se nekada dešavalo u čipkarstvu, te se upoznati s  današnjom situacijom – naglasio je Štromar.



Ovogodišnja svečanost otvaranja obogaćena je vokalnim skladbama iz hrvatske glazbene baštine, glazbenim minijaturama iz prve polovice 20. stoljeća, razdoblja romantičnog nadahnuća i stvaranja nacionalnog stila u glazbi. Nadahnuće se tražilo u prirodi i seoskome životu.

To je glazba koja je nastajala, izvodila se i slušala u vrijeme obnove lepoglavskog čipkarstva tridesetih godina 20. stoljeća. Dora Pejačević, rodom iz slavonske grofovske obitelji, prva je hrvatska skladateljica i autorica prvoga koncerta za klavir i orkestar u jugoistočnoj Europi.

Publika je danas mogla uživati u dvije popijevke Dore Pejačević: Pouzdan znak, op. 23, i Vjerujem, dragi, op. 30 na tekst njemačke književnice Anne Ritter. Otpjevale su ih profesorica Blanka Tkalčić i njena učenica Marija Hodalj iz Lepoglave uz klavirsku pratnju Danijela Ota.


Mlada lepoglavska glazbenica Marija Hodalj

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u našoj galeriji fotografija:

Komentari