U organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije, Hrvatskog kuharskog saveza, Rotary Cluba Varaždin, Varaždinske županije, i Hotela Minerva u Varaždinskim toplicama je u utorak, održana 12. po redu Zlatna nimfa...
Rije? je o tradicionalnoj kulinarsko turisti?koj manifestaciji na kojoj su se prezentirala i degustirala autohtona jela Varaždinske županije.
Na natjecanju se okupilo 45 kuhara koji rade u varaždinskim hotelima i restoranima. Rije? je o u?enicima Gospodarske škole Varaždin i srednje škole Arboretum Opeka iz Mar?ana, doznajemo od Damira Crlenog, kuharskog akademika i prvog zlatnog kuhara Hrvatske.
- Natjecateljske ekipe su sastavljene od u?enika prvih, drugih tre?ih razreda te mentora u objektu. Pripremali su hladna predjela, glavna jela i deserte za 12 osoba na zadanu temu vezanu uz doma?e namirnice. Glavna tema bile su bu?ino ulje i koštice, purek iz Bednje i varaždinsko zelje, a desert je morao sadržavati med, orahe, mak. U?enici su u suradnji s mentorima morali pokazati svoj kreativni rad – naglasio je Crleni.
Svi oni imali su 20 iskusnih pomo?nika iz Udruge kuhara Varaždinske županije i svemu je poseban pe?at dala suradnji s izlaga?ima iz Udruge 'Hajdina', Udruge žena iz Vidovca i Trnove?kog srca koji brinu i prezentiraju našu tradicionalnu gastronomiju.
Stoga je na stolovima bilo klipi?a, Trnove?ke makovnja?e i Koš?i?njaka i vidove?kog gibanika.
- Ove godine pridružili su nam se i gosti iz srednje škole u Korenici koji s Gospodarskom školom Varaždin sudjeluju u projektu „Moja karijera u turizmu“. Ovo jednodnevno druženje i aktivnosti Udruge kuhara Varaždinske županije svojim donacijama pomažu su ?lanovi Rotary Cluba Varaždin RC 1181, RC Jug i njihove kolege iz Ludbrega - rekao je Crleni.
Sve je završilo gastronomskim užitkom na sve?anoj ve?eri tijekom koje je Ljerka Šebeši?, voditeljica ugostiteljstva i trgovine hotela Minerva, istaknula zna?aj Zlatne nimfe za ugostiteljstvo.
- Revijalno natjecanje mladih kuhara je idealna prilika za u?enike da steknu nova iskustva i znanja. nama to savršeno odgovara jer smo angažirani na edukaciji naših kuhara i raduje nas da su i oni uklju?eni u organizaciju i provedbu manifestacije. Za budu?e kuhare izuzetno je važna praksa i nju mogu stjecati i u kuhinji hotela Minerva uz iskusne kolege – naglasila je Šebeši?.
Za dobru zabavu u ovom hrvatskom centru kulinarstva u kojem se regrutiraju naši najbolji kuhari koji sudjeluju i na me?unarodnim natjecanjima, pobrinuli su se Varaždinski Štigleci i KUD Vidovec koji su svojim raznovrsnim programom zabavljali goste ove ve?ere.
Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u našoj galeriji fotografija:
Komentari