FOTO Potraga za krivolovcima: Interventna policija pretražila deset četvornih kilometara Drave

Objavljeno: 27.05.2015. 20:23

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 10:24

Foto: Nikola Kokotec

Pripadnici interventne policije PU varaždinske i međimurske te ribočuvari ŠRK Varaždin i SŠRD Međimurske županije, u srijedu su s patrolnim čamcima, te šajkama i "gumenjacima" opremljenim vanbrodskim motorima, pretražili više od 10 četvornih kilometara vodenih površina koje obuhvaća akumulacijsko jezero HE Čakovec…

Ovih dana je ŠRK Varaždin kupio novi čamac za interventne akcije, kako bi svojoj ribočuvarskoj službi olakšao nadzor ribolovnog područja kojeg neprekidno ugrožavaju krivolovci.

- Tijekom nadzora obiđeni su brojni rukavci rijeke Drave i akumulacijsko jezero. U potragu za krivolovcima i njihovom "opremom" za zabranjeni lov riječne ribe krenulo je šest ribočuvara i još toliko pripadnika interventne policije PU varaždinske i međimurske. Nakon samo pet minuta potrage, pronađen je prvi parangal kakvim se koriste krivolovci – kazao je Zdravko Müller, voditelj zaštite i ekologije ŠRK Varaždin.

Ribočuvarska služba opremljena je i namjenskim IC uređajima za noćno promatranje i ostalim "drangulijama" koje čuvarima olakšavaju nadzor.

- Prošle godine podneseno je 30 prekršajnih i kaznenih prijava za krivolov, a u počinjenju prekršaja na vodama kojim gospodari ŠRK Varaždin zatečena su dvojica prekršitelja. Međimurci su u istom razdoblju registrirali po prijavi devet krivolovaca i zaplijenili oko tri km različitih mreža – ističu ribočuvari.

Veliki problem, kažu, predstavlja im takozvano "mačkanje". Riječ je o postupku kojeg provode u potrazi za skrivenim mrežama i parangalima.

- Problem nam predstavlja veličina jezera i povlačenje čamcima kuka na elastičnom konopcu. Postupak je osobito kompliciran u rukavcima gdje spretnost voditelja čamaca posebno dolazi do izražaja. Danas smo „mačkanje“ obavili u tajnosti, u zbijenoj formaciji nekoliko plovila i rezultat nije izostao – naglasio je Zdravko Müller kojeg ni najmanje ne raduje sve veći broj pronađenih vrša i mreža u Dravi.

Osebujna riječna flotila u akciju je nakon brze pripreme krenula "u visini" naselja Kuršanec, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:
 

Komentari