Bojan Križanec od izrade tradicijskih glazbala stvorio respektabilan biznis

Objavljeno: 27.12.2014. 12:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/krizanec glazbalar

Loši trendovi u domaćoj drvno-prerađivačkoj industriji, kao i posvemašnja gospodarska kriza, nisu obeshrabrili mladog Bojana Križanca iz Sračinca da 2013. godine pokrene vlastito poduzeće za proizvodnju tamburaških instrumenata, u kojem je ubrzo zaposlio i jednog čovjeka.

Radeći ispočetka za tamburaške sastave i KUD-ove s područja Varaždinske županije, zahvaljujući stalnoj aktivnosti na društvenim mrežama i specijaliziranim web portalima svoju mrežu kupaca Križanec je isprva proširio na ostale županije, a za njegove proizvode sada već postoji interes kupaca iz Slovenije, Austrije, Njemačke, SAD-a i Kanade, gdje ga je prepoznala hrvatska dijaspora.

Naime, ovaj mladi inženjer drvne tehnologije uz izradu novih glazbala obavlja popravke i restauracije postojećih glazbala, a sve je počelo još za vrijeme studija na Šumarskom fakuletu u Zagrebu 2010. godine kada se, znajući što u budućnosti želi, usavršavao kod renomiranih majstora glazbalara. Ideju je, pak, dobio još za vrijeme svojeg školovanja prije studija, dok je poduzetničke sposobnosti te osnovna znanja i vještine u obradi drva stekao od svojeg oca.

Probiti se nije lako...

Uz renomirane stare majstore na tom specifićnom tržišitu nije se lako probiti, međutim Križancu je, kako nam je rekao, u svemu tome umnogome pridonijelo petnaestogodišnje iskustvo u sviranju trzalačkih insturmenata, zbog čega je u mogućnosti prepoznati stvarne potrebe različitih glazbenika.

Zbog svega toga ove godine odlučio je višestruko povećati svoj proizvodni kapacitet te dodatno unaprijediti kvalitetu glazbala, jer s postojećim kapacitetom više nije bilo moguće zadovoljiti cjelokupnu potražnju. Naime, izradu svog prvog instrumenta za američko tržište Križanec je već ugovorio, a nakon toga očekuje još značajniji rast narudžbi.

Novi strojevi

Uz pomoć varaždinske Fine'sa Grupe, koja poduzetnicima pruža poslovnu podršku s ciljem održavanja snažnog i kontinuiranog rasta, Križanec je kroz Hamag-ov program mikrokreditiranja uspješno realizirao projekt nabavke novih strojeva, a prilikom njihove instalacije izrazio je zadovoljstvo što je time ostvario pretpostavke za budući rast i razvoj poslovanja.

- Ovakve mjere dobre su za nas poduzetnike i drago mi je da je izrada tracionalnih glazbala prepoznata od strane Hamag Bicor-a kao djelatnost koja ima potencijala ne samo na našem tržištu već i šire. No, sve to ne bi bilo moguće bez sveobuhvatne pomoći i podrške Finesa Grupe koja mi je izradila poslovni plan, podnijela projektnu prijavu i pomogla u komunikaciji s Hamag-om i dobavljačima - rekao je Križanec.

Sve što ovaj mladi poduzetnik izrađuje može se vidjeti na njegovoj službenoj Facebook stranici: OVDJE.

{gallery}krizanec glazbalar{/gallery}

Komentari