Članovi LAG-a Sjeverozapad upoznali se radom austrijskih LAG-ova

Objavljeno: 25.07.2015. 16:05

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 14:20

Foto: Grad Lepoglava

Proteklog je vikenda LAG Sjeverozapad (Lokalna akcijska grupa) u čijem je članstvu 12 jedinica lokalne samouprave među kojima je i Grad Lepoglava, organizirao studijsko putovanje u Austriju u posjetu regijama Gradišće i Vulkanland.

Kroz dvodnevno druženje s kolegama iz tamošnja dva LAG-a - LAG-a Südburgenland plus i LAG-a Steirisches Vulkanland, 35 sudionika studijskog putovanja, među kojima su bili predstavnici jedinica lokalne samouprave, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i raznih tvrtki, upoznali su se s dugogodišnjim iskustvom provođenja LEADER načela te su iz prve ruke vidjeli na koji način Austrijanci razvijaju svoje lokalne zajednice.

- Vidjeli smo tako mnoge male projekte pojedinaca, velike projekte OPG-ova i raznih tvrtki, a svugdje je priča ista – zaboraviti na jal, konkurenciju i povezati se kao lokalna sredina u zajedničku interesnu mrežu i tako nastupiti na tržište. Iako je pred nama još dugi put da dostignemo kvalitetu i razinu LAG-ova u Austriji, naravno i mentalitet koji ne "gleda v susedovo dvorišče", na dobrom smo putu. Počeli smo se povezivati, razgovarati, tražiti zajedničke interese i kroz iskustvo koje nosimo iz Austrije imamo dobru startnu poziciju – rekao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je sudjelovao na studijskom putovanju.

Studijsko putovanje koje je u potpunosti financirano iz mjere 202 europskog fonda IPARD organizirao je LAG Sjeverozapad koji ima sjedište u Lepoglavi, a čiji voditelj Mario Željezić nije skrivao pozitivne dojmove s puta.

- Još uvijek smo prepuni dojmova od svega što smo vidjeli u Austriji i svi želimo čim prije doseći njihov nivo, ali moramo biti svjesni da oni već 20 godina provode LEADER te grade svoje LAG-ove, provode projekte i razvijaju svoja područja preko LAG-ova. Naši LAG-ovi funkcioniraju tek godinu dana i mi smo tek u začecima svega ovoga. Putovanje je bilo vrlo poučno, vidjeli smo kako se s dobrom idejom, kroz zajedništvo i kroz dobar marketing može puno učiniti za svoj kraj i regiju – istaknuo je Železić.

LEADER (iz francuskog izraza "Liaison Entre Actions de Développement de l'Économie Rurale") je kratica koja označava "vezu među aktivnostima razvoja ruralnog gospodarstva." Informacije dobivene evaluacijom LEADER-a kao i od dionika iz ruralnih područja pokazuju prednosti LEADER-a kao alata kojim se postižu rezultati u različitim situacijama i na različitim područjima što pridonosi prilagođavanju ruralnih politika specifičnim potrebama pojedinih ruralnih prostora.

Ohrabrujući sudjelovanje na lokalnoj razini u stvaranju i provedbi strategija održivog razvoja, ovaj pristup razvija sve veći utjecaj na buduće ruralne politike.

LEADER govori o tome kako, a ne što treba raditi. Sastoji se od sedam osnovnih elemenata - načela, koja treba slijediti u cijelosti, a ne pojedinačno: održivi ruralni razvoj, pristup temeljen na osobitostima područja, pristup odozdo prema gore, uspostavljanje lokalnih partnerstva, inovativnost, integralan i višesektorski pristup, umrežavanje i suradnja.

Komentari